Ανησυχία για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας εκφράζουν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), γίνεται αναφορά μάλιστα σε μαρτυρίες εργαζομένων «σε όλες τις υπηρεσίες της ΣΤΑΣΥ, ότι ακόμα και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που προτείνει ο ΟΑΣΑ και έπρεπε να εφαρμόσει η διοίκησή μας, δεν τηρούνται ούτε στον σωστό χρόνο, ούτε στη σωστή ποιότητα».

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι την ώρα που «σχολεία, θέατρα, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις μένουν κλειστές γιατί είναι αδύνατον να προστατευτούν αποτελεσματικά, σε αντιδιαστολή θεωρούν ότι ένα αντισηπτικό φτάνει για να προστατέψει το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και τους δεκάδες εργαζομένους σε ένα δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αττική».

Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα, που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη στον ΟΑΣΑ, «υποτυπώδη», οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσπιστία τους στις διαβεβαιώσεις περί λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Αναφέρουν επίσης ότι οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων «κάθε άλλο παρά μια στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας έχουν να επιδείξουν». «Δεν μπορεί να συγχωρεθεί καμία επιπολαιότητα, καμία ανευθυνότητα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ είναι «άρτια εκπαιδευμένοι να στην αντιμετώπιση συμβάντων διαχείρισης κρίσεων. Γνωρίζουν πολύ καλά την ψυχολογία του πλήθους κα θα ήταν οι τελευταίοι που θα συνέβαλαν στη δημιουργία πανικού».

Τέλος, απαιτούν αυξημένα μέτρα και τήρηση των κανόνων υγιεινής αντάξια μιας σοβαρής χώρας όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεδομένου ότι οι χώροι της ΣΤΑΣΥ φιλοξενούν χιλιάδες επιβάτες και εργαζομένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάτι που τους καθιστά χώρους με υψηλή επικινδυνότητα.