Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η τουρκική προκλητικότητα είναι πολύ πιθανό να ενταθεί, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει και να μονιμοποιήσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αυτό μαρτυρούν οι καθημερινές της προκλήσεις με τελευταία την αποστολή 1.000 Τούρκων αστυνομικών στον Έβρο «για να εμποδίσουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων».

Το ίδιο καταδεικνύουν και οι ψευδείς ειδήσεις, η προπαγάνδα και οι εμπρηστικές και ανυπόστατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική προκλητικότητα είναι πολύ πιθανό να ενταθεί, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε από την αρχή της κρίσης, από τότε δηλαδή που ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα, πολύ γρήγορα αντανακλαστικά αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως την Άγκυρα.

Ενήργησε τάχιστα και αποφασιστικά χωρίς να περιμένει να ενεργοποιηθούν οι βραδυκίνητοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί.

Η αντίδρασή της βρίσκει σύμφωνη την κοινή γνώμη αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τους όποιους «αστερίσκους».

Η εθνική συστράτευση και ομοψυχία είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση. Πάντοτε όμως με ψυχραιμία και σύνεση. Μεμονωμένες υπεραντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αναγκαία είναι και η στήριξη από την πλευρά των συμμάχων. Οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δεσμεύθηκαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.