«Το να μένουν τα σκάφη μας στην οριογραμμή και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να περνάει δεν είναι push back», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στην Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας «δεν έχει πλέον να διαχειριστεί προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλά ασύμμετρη απειλή και οργανωμένη απόπειρα εισβολής».

Ερωτηθείς από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για πιθανά push backs στο Αιγαίο τα οποία αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεταναστών, απάντησε ότι «όλα γίνονται με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Σας απάντησε ο πρόεδρος σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας: «Καταλάβετέ το όλοι. Δεν έχουμε να κάνουμε με διαχείριση ροών αλλά με ασύμμετρη απειλή. Ο κ. Τσίπρας σας ακύρωσε. Ακύρωσε ανεύθυνες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε μπροστά σε ασύμμετρη απειλή και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών για να επιτύχει η Τουρκία την επιδίωξη στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην εντολή του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την αναβάθμιση στον μέγιστο βαθμό του επιχειρησιακού σχεδίου για τη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, ενώ εξήρε την τόλμη και την αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Σε συνομιλία του αργότερα με δημοσιογράφους, εξήγησε ότι δεν μπορεί να νοείται ως μεταναστευτική ροή μια βάρκα η οποία συνοδεύεται μέχρι την οριογραμμή από δύο τουρκικές ακταιωρούς. Και επισήμανε ότι δεν νοείται ως push back η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας: «Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στέκονται στην οριογραμμή και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει. Δεν σπρώχνουν βάρκες προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.