Οι «βόμβες» που επιφύλαξε με την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής ενίσχυσαν τα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι μονόδρομος. Για την ακρίβεια, με την κατάθεση αυτή θεωρείται από μέλη της πλειοψηφίας ότι ανοίγει η βεντάλια των ενδείξεων ενδεχόμενης τέλεσης νέων συναφών αδικημάτων για τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Οι μάρτυρες και οι κατηγορίες
Το ζήτημα της αναβάθμισης των κατηγοριών που αποδίδονται στο πρώην κυβερνητικό στέλεχος επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ούτως ή άλλως τεθεί για την πλειοψηφία της Προανακριτικής αμέσως μετά τις καταθέσεις των εισαγγελέων Γεωργίας Τσατάνη και Παναγιώτη Αθανασίου, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο η μεν πρώτη για παρεμβάσεις και απειλές στο έργο της (δικογραφία Βγενόπουλου), ο δε δεύτερος για πιέσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υποθέσεις (ΜΜΕ, Βγενόπουλου, Τράπεζας Πειραιώς).
Τώρα, η κατάθεση του κ. Μιωνή κρίνεται από μέλη της Επιτροπής ότι επιβαρύνει καταλυτικά το διερευνώμενο κατηγορητήριο, κάτι για το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί η Ολομέλεια της Βουλής.
Ηδη η σχετική επιστολή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα βρίσκεται στα χέρια των μελών της Επιστημονικής Υπηρεσίας τα οποία θα γνωμοδοτήσουν σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Η επικρατούσα άποψη, βάσει και του προηγούμενου που υπάρχει στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου (λίστα Λαγκάρντ), είναι να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια για να τοποθετηθεί επί των αδικημάτων που θα ζητείται να προστεθούν στο «κατηγορητήριο».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ελέγχεται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.
Τα υπό διερεύνηση αδικήματα για τα οποία ενδέχεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω είναι η απόπειρα εκβίασης, η δωροληψία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Από την Ολομέλεια η τελική απόφαση
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί η σχετική συμπληρωματική πρόταση δίωξης του κ. Παπαγγελόπουλου και η Ολομέλεια να λάβει την τελική απόφαση.
Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση, σήμερα, του πρώην υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά , όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η συνάντηση, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μιωνή, αφορούσε την εξεύρεση εξωδικαστικού συμβιβασμού στην αντιδικία του εν λόγω επιχειρηματία με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, με τον μάρτυρα να εμφανίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο να ενεργεί προς όφελος του εκδότη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στη συνάντηση αυτή απαίτησε χρηματικό ποσό για τα «έξοδα που του έχει δημιουργήσει», ποσό που αργότερα προσδιορίστηκε σε συνάντηση με τους δικηγόρους της αντίδικης πλευράς σε 350.000 ευρώ προκειμένου αυτός να παραιτηθεί από τις αγωγές του.
Συνάντηση υπήρξε και το 2018 στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ μεταξύ των δύο μερών υπεγράφη σχετικό έγγραφο συμβιβασμού που κατέθεσε ο κ. Μιωνής στην Προανακριτική και το οποίο προκάλεσε αίσθηση, καθώς σε αυτό φέρεται να προεξοφλείται η έκβαση των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων μεταξύ των αντιδίκων.
«Σας φαίνεται κανονικό στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρουσία δύο υπουργών, να εμφανίζονται ιδιώτες αντίδικοι σε διάφορες μηνύσεις ή αγωγές για να διευθετήσουν τα ζητήματά τους προδικάζοντας σε ένα συμφωνητικό το τι θα κάνει ο ένας εισαγγελέας, ο άλλος εισαγγελέας, το άλλο δικαστικό συμβούλιο, ωσάν να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν όλη τη δικαστική διαδικασία;» διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Mega.
Εκτός από την κατάθεση του κ. Παππά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που έχει κληθεί εκ νέου.