Ο κορωνοϊός αναδεικνύεται σε «μαύρο κύκνο» για την παγκόσμια οικονομία. Ξέσπασε μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα έδειχνε να στέκεται καλά στα πόδια της, αφού είχε τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και όλες οι δράσεις επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη.
Η ατυχία είναι διπλή για την Ελλάδα. Οι δύο κλάδοι που πρωταγωνιστούν στη φυγή προς τα εμπρός είναι ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Και οι δύο λοιπόν αυτοί κλάδοι αν ο κορωνοϊός εξαπλωθεί περαιτέρω θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Ο τουρισμός από τις περιορισμένες μετακινήσεις και οι εξαγωγές από την παγκόσμια ύφεση.
Ηδη στην Ιταλία, που είναι η καλύτερη αγορά των ελληνικών προϊόντων, τα πάντα έχουν «παγώσει», αφού τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη εκδηλώθηκαν σε αυτή τη χώρα. Στη χώρα που είναι ο αδύναμος κρίκος στην παγκόσμια οικονομία καθώς, παρά τη δυναμική της βιομηχανίας της, το χρέος της ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ, εξ ου και η αρνητική υπεραντίδραση των διεθνών αγορών.
Πάντως, σαν κάποιος να έχει καταραστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να ζει σε ενδιαφέροντες καιρούς», εκτός από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πρέπει να βρει άμεσα λύση και στο Μεταναστευτικό, το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα τουρκοσυριακά σύνορα παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και εκτός από την οικονομία απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας που δοκιμάστηκε τόσο στα χρόνια της κρίσης όσο και με το Μακεδονικό.
Προς το παρόν, αν εξαιρεθεί ο τομέας της ναυτιλίας που υποφέρει από τη δραστική μείωση των μεταφορών από την Κίνα, σε άλλους κλάδους της πραγματικής οικονομίας δεν έχει καταγραφεί ακόμη αρνητική επίδραση. Αντιθέτως, Χρηματιστήριο και ομόλογα πιέζονται έντονα, σαν να «βλέπουν» τα μελλούμενα.
Πλέον είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ η ανάληψη κοινών δράσεων στην Ευρώπη. Ολα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο Eurogroup τις 16ης Μαρτίου για αποφάσεις που θα ενθαρρύνουν τη δημοσιονομική χαλάρωση και θα επιτρέψουν στα μέλη της Ενωσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις παρενέργειες από την υγειονομική βόμβα του κορωνοϊού.