Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα

 Υλικά (για 4 μερίδες)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. φρέσκα μικρά μανιτάρια λευκά, ολόκληρα

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

200 γρ. ντοματίνια ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (στην εποχή τους) ή κονσέρβας

250 γρ. χυμός ντομάτας

250 γρ. κριθαράκι ολικής αλέσεως

5 κούπες σπιτικό ζωμό λαχανικών ή από βιολογικό κύβο

Λίγο τριμμένο ρεγκάτο light ή παρμεζάνα

Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις αυτό ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια ολόκληρα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να μανιτάρια να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε τα μανιτάρια, αφήνουμε στην άκρη και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5-6 λεπτά να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, την πάπρικα, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τα μανιτάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας τον ζωμό λαχανικών σταδιακά (ανά μισή κούπα) μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί στον βαθμό που επιθυμούμε (για 20-25 λεπτά). Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας.