Δεν χωρά αμφιβολία ότι η χθεσινή παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών της Ε.Ε. μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Έβρο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην πατρίδα μας.
Η κοινή τους παρουσία στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή συνοδεύθηκε από ένθερμες δηλώσεις συμπαράστασης και στήριξης της χώρας μας σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ειδικότερα, αναγνώρισε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή και ευχαρίστησε τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ελληνικές ανησυχίες είναι και ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», δήλωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα «συμπόνια για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση».
Ανακοίνωσε παράλληλα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Μπορεί τα μηνύματα αλληλεγγύης να περίσσευαν ωστόσο εξέλιπαν τα κατάλληλα μηνύματα προς τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης αυτής, την Τουρκία. Οι ευθύνες του Ερντογάν, ο οποίος εκβιάζει ωμά την Ε.Ε. εργαλειοποιώντας ανθρώπινες ψυχές, για άλλη μία φορά αποσιωπήθηκαν.
Μόνο ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, δήλωσε πως η χθεσινή επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέραν του μηνύματος στήριξης στην Ελλάδα, στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται εξοργισμένοι με τον Ερντογάν, αλλά αναγνωρίζουν ότι κρατά δέσμια την Ευρώπη και κάνουν σκέψεις για νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας υποκύπτοντας ουσιαστικά στον εκβιασμό.
Όπως εύστοχα παρατηρεί η γερμανική Süddeutsche Zeitung, μπροστά στο προσφυγικό δράμα η Ευρώπη βρίσκεται, όπως και πριν από πέντε χρόνια, ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος: Ή θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων και εμμέσως θύμα αυτού του πολέμου, ή θα θυμηθεί τη δύναμή της και θα παρέμβει.
Η διαπραγματευτική διπλωματία, οι σύνοδοι και οι προειδοποιήσεις γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους της Λέσβου ή της Σάμου, μόνο ως κυνική σιωπή.