Δημοσιεύθηκαν οι δημοπρασίες των 20 εκτελεστικών συμβάσεων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, συνολικού κόστους περί τα 408 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα προσφέρει αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ευρυζωνικές συνδέσεις και καλύτερη διασυνδεσιμότητα στους φορείς του Δημοσίου. Ένα σημαντικό βήμα για το πολυσύνθετο έργο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.
Με την ολοκλήρωσή του, περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (φωνής, δεδομένων και εικόνας), με δραστική αύξηση των ταχυτήτων internet. Για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του. Το όφελος για το κράτος και τους φορολογουμένους εκτιμάται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, με την εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%.
Σημειώνεται ότι από το υφιστάμενο Εθνικό Δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» καλύπτονται μόλις 4.500 κτήρια του Δημοσίου.
Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις δημοπρασίες για τις 8 νησίδες
Οι προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών προκειμένου να συναφθούν 20 εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας πλαίσιο για το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8»
εγκρίθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΠΣΔΔ), που είναι κύριος του έργου. Φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.). Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 7η Απριλίου 2020.
Με το έργο, οι φορείς διασυνδέονται έτσι ώστε να τους παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1Gbps καθώς και τηλεφωνίας. Οι ανάδοχοι θα διαθέτουν, θα διαχειρίζονται, θα συντηρούν και θα υποστηρίζουν για φορείς του Δημοσίου ευρυζωνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης καθώς και 1.482 δημόσια hotspots για δωρεάν πρόσβαση στο internet για τους πολίτες.
Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ υλοποιείται μέσω «συμφωνιών-πλαίσιο» και έχουν ήδη επιλεγεί οι υποψήφιοι για σειρά υποέργων. Μεταξύ των συγκεκριμένων υποψηφίων γίνονται δημοπρασίες, ώστε να επιλεγούν οι τελικοί ανάδοχοι. Ως προς τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, η χώρα έχει χωριστεί σε 8 νησίδες, ενώ μέσα σε ορισμένες εξ αυτών έχουν δημιουργηθεί υποτομείς (πχ. 6 για την Αττική), τους οποίους θα διεκδικήσουν μέσω των δημοπρασιών οι ενδιαφερόμενοι. Στις εν λόγω δημοπρασίες συμμετέχουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (Cosmote, Forthnet, Wind, Vodafone). Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ήδη οι διαγωνισμοί των κεντρικών συστημάτων.
«Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ στην πλήρη ανάπτυξη του θα μας δώσει τη δυνατότητα για υψηλές ευρυζωνικές συνδέσεις, καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία μεταξύ των φορέων και φυσικά δραστική βελτίωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό προχωρούμε άμεσα στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών για το υποέργο “Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8” που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνολικού έργου» δήλωσε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επισήμανε ότι «οι προσδοκίες και τα οφέλη από τις υψηλές ταχύτητες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που υλοποιείται με καθυστέρηση ετών, είναι μεγάλα. Πέρα από την εξοικονόμηση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη που ξεπερνά το 40%, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών».
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, κ. Σταύρος Ασθενίδης ανέφερε πως «με την διαδικασία προκήρυξης των προσκλήσεων για τις εκτελεστικές συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, μπαίνουμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτού του πολύπλοκου διοικητικά, τεχνικά και επιχειρησιακά έργου ορόσημο για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας».