Προετοιμασία 1 ώρα και 15’ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

30 μεγάλα μύδια, με το κέλυφος

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 μπαστούνια σέλερι

20 φύλλα δυόσμου

2 πράσινες πιπεριές κέρατο

½ κ.σ. εστραγκόν

Λίγο κύμινο

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 μαραθόριζα

60 ml ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

300 γρ. ρύζι Καρολίνα (10 γρ. / μύδι)

1 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

Για την κρέμα δυόσμου

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

500 ml από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα μύδια

Χυμός από 1 λεμόνι

20 φυλλαράκια δυόσμου

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινάμε καθαρίζοντας πολύ καλά τα μύδια ως εξής: Πετάμε όσα έχουν ανοίξει, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό για να φύγει όλη η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς. Αφαιρούμε το γένι τους, κρατώντας κάθε μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Τα αχνίζουμε ελαφρά σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει, μέχρι να ανοίξουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε, κρατώντας όμως το νερό στο οποίο έβρασαν. Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Σοτάρουμε ελαφρά, σε μια άλλη κατσαρόλα, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι και τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, το εστραγκόν ή κύμινο, λίγο από τον χυμό λεμονιού, πιπέρι και το κύμινο. Γεμίζουμε τα μύδια με ένα κουταλάκι και τα πιέζουμε να κλείσουν. Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, σφιχτά, για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Βάζουμε πάνω στα μύδια 2 πιάτα αναποδογυρισμένα και προσθέτουμε τον ζωμό μαζί με το νερό των μυδιών που κρατήσαμε. Βράζουμε σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά για 40-45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα.

Κρέμα δυόσμου: Ζυγίζουμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα να είναι 500 ml. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.