Ο εκβιασμός Ερντογάν, το συριακό πόκερ και το ελληνικό βέτο

Δοκιμάζεται επικίνδυνα η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό - Η ισχυρότατη στήριξη της Άγκυρας από μέλη του ΝΑΤΟ και η απάντηση της Αθήνας - Το διπλό παιχνίδι Πούτιν

Το σενάριο για το οποίο πολλοί προειδοποιούσαν επί μακρό χρονικό διάστημα την κυβέρνηση βρίσκεται πλέον προ των πυλών και η Αθήνα καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, ώστε να διαχειριστεί την ύψιστη πρόκληση του Μεταναστευτικού.

Η σαφής πρόθεση της Αγκυρας να εργαλειοποιήσει το ζήτημα έπειτα από τα γεγονότα στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έπειτα από επίθεση του συριακού στρατού, φέρνει την Ελλάδα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Με δεδομένο το πρόβλημα στα hotspots των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας δοκιμάζεται επικίνδυνα.

Οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, ανώνυμες ή επίσημες, ότι η Αγκυρα ίσως να μην μπορεί πια να σηκώσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό βάρος θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ακόμη και ως παραβίαση των προβλέψεων της Δήλωσης του Μαρτίου 2016.

Την ίδια στιγμή, στο ΝΑΤΟ η πρόθεση των Συμμάχων να προχωρήσουν σε μια δήλωση στήριξης της Αγκυρας χωρίς να ληφθεί υπόψη το ελληνικό αίτημα για συμπερίληψη στο κείμενο της αναφοράς στην ανάγκη σεβασμού της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό οδήγησε την Αθήνα να σπάσει την ομοφωνία και να ασκήσει βέτο στην υιοθέτησή της.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

-Ποια είναι η λίστα αιτημάτων που απηύθυνε η Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ

– Πως Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία αλλά και Γαλλία έδωσαν ισχυρότατη στήριξη στην Τουρκία παρά το ελληνικό Βέτο.

– Πως αποκρούστηκε  η επιλογή της Αθήνας  στη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό να εντάξει αναφορά

– Τι εκτιμούν έμπειροι παράγοντες για την πολύ αρνητική στάση αρκετών κρατών-μελών έναντι της Ρωσίας

– Πώς η στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό «απειλεί» την ΕΕ

-Ποιο είναι το «παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία ένατι των Ευρωπαίων

-Οι συγκρούσεις στην Ιντλίμπ  και το δίπολο Μόσχας – Αγκυρας

– Πώς το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του Κρεμλίνου

– Ο παράγοντας Ρωσία, η εμπλοκή της  σε Συρία – Λιβύη και το παιχνίδι ισορροπίας από τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Άγγελου Αθανασόπουλου στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.