Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να «ξορκίσουν» το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορα και ενισχύονται διαρκώς προσπαθούν να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Το έργο τους είναι αρκετά δύσκολο, καθώς οι πρόσφυγες έχοντας τη βοήθεια ακόμη και τούρκων στρατιωτών τους βοηθούν να φτάσουν στα σύνορα και να ανακαλύψουν παράνομα μονοπάτια που οδηγούν στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι δεν μεταφέρουν μόνο δωρεάν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά συνοδεύουν τα πούλμαν ακόμη και με στρατιωτικά οχήματα δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν το σχέδιο τους γεμίσουν με πρόσφυγες την Ευρώπη.

Στο σημείο καταφθάνουν συνεχώς νέες αστυνομικές δυνάμεις καθώς ο όγκος των προσφύγων και ο διασκορπισμός τους σε αρκετά παράνομα περάσματα έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν για την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.

Στα σύνορα με την Τουρκία αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερες από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.