Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 5΄ Μαγείρεμα 65΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τον κιμά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 γρ. κιμάς άπαχος μοσχαρίσιος

2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

250 γρ. χυμός ντομάτας

Αλάτι και πιπέρι

Για τα κανελόνια λάχανου:

18 φύλλα λάχανου

400 ml χυμό ντομάτας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

80 ml νερό

½ βιολογικό κύβο λαχανικών, τριμμένο

Αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τον κιμά

Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις αυτό ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι ή και τριμμένο πιπέρι αν χρειάζεται.

Για τα κανελόνια λάχανου

Σε ένα ταψί με πολύ ζεστό νερό βάζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε προσέχοντας να μην τα καταστρέψουμε. Σε κάθε φύλλο λάχανου βάζουμε μία κουταλιά της σούπας κιμά και το τυλίγουμε. Επαναλαμβάνουμε στοιβάζοντας τα ρολάκια λάχανου σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Ζεσταίνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη σκόνη ζωμού και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε το πυρέξ με τα κανελόνια λάχανου με τον χυμό ντομάτας και το νερό για να καλύψουμε όλα τα κανελόνια. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε στους 180°C για 35 λεπτά και για άλλα 10 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο.