Τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες το βράδυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) μήνας «κλειδί» για την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι ο Σεπτέμβριος, οπότε οι ανάδοχες εταιρείες έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η πόντιση του καλωδίου 132 χλμ., έργο ιδιαιτέρως απαιτητικό με δεδομένο ότι τα βάθη σε εκείνα τα σημεία του Αιγαίου ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα.
Όσο για το project της μεγάλης διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, οι υπογραφές για τα καλώδια και τους μετασχηματιστές αναμένεται ότι θα έχουν “πέσει” τον Απρίλιο. Ο δρόμος θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη οπότε θα υπογραφεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής ενέργειας της Δαμάστας.
Έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να …λειανθεί το έδαφος και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο του νησιού, στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε πάρει την απόφαση να συνταχθεί με τους τοπικούς φορείς της περιοχής που επιθυμούν την εγκατάσταση του έργου στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα.
Έναν μήνα πριν, η θυγατρική ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα καλωδιακά τμήματα της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και την ανάδειξη των αναδόχων για τα τέσσερα επιμέρους τμήματα του έργου, με μειοδότριες εταιρείες την Prysmian, τη Nexans και τις εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ. Όσο για τον διαγωνισμό που αφορά στους σταθμούς μετατροπής και στον υποσταθμό, προσφορές έχουν υποβάλλει οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari.