Μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τον κορωνοϊό λαμβάνει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά και μάλιστα συνωστίζονται στις ώρες αιχμής, τα μέσα μεταφοράς θεωρείται ότι ευνοούν τη διασπορά.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση-προτροπή του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), αποφασίσθηκε η συνεχής ενημέρωση του κοινού στις οθόνες των σταθμών για τα μέτρα πρόληψης που συστήνει ο ΕΟΔΥ. 

Επίσης, εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαρισμού συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, καθώς και των οχημάτων των οδικών συγκοινωνιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται απολύμανση συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά. 

Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών, γεγονός το οποίο αποτελεί από τα βασικά μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης επιδημιών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, και των θυγατρικών του, προχωρά άμεσα η προμήθεια αντισηπτικών τα οποία θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία  και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες οι οποίοι θα υποχρεούνται να τα χρησιμοποιούν. Η προμήθεια των αντισηπτικών θα πραγματοποιηθεί άμεσα από τον ίδιο τον Οργανισμό. 

Εντωμεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκεται και η διοίκηση του ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη, που ως υπεύθυνη αρχή μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού όλων των φορέων, που εμπλέκονται με τις δημόσιες μεταφορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, κ. Γιάννης Τόσκας, απέστειλε έγγραφο με οδηγίες και έκτακτες συστάσεις για τον κοροναϊό προς τις διοικήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής (οι οποίες και θα αναλάβουν, μόλις πάρουν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την εκτέλεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ), καθώς και στο Σωματείο Ταξί «Ερμής».

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως πέρα από τις απαραίτητες οδηγίες, συστάσεις και μέτρα, που αφορούν αποφάσεις εθνικού, περιφερειακού ή/και επιχειρησιακού επιπέδου, η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP) εξέδωσε ήδη χρήσιμες οδηγίες για τα μέλη της, που αφορούν στον τρόπο προστασίας και αποφυγής μετάδοσης του ιού κ.λπ.

«Ο ΟΣΕΘ απέστειλε στους φορείς που εποπτεύει τις αναλυτικές οδηγίες και παραμένει σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια και αποτελεσματικά το ζήτημα που έχει προκύψει και απειλεί τη δημόσια υγεία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.