Χωρίς εμπορική συμφωνία ολοκλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την διήμερη επίσκεψή του στην Ινδία την Τρίτη. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως υπέγραψε συμφωνίες με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Ενδεχομένως κανένας από τους δύο προέδρους να μην επιθυμεί την εμπορική συμφωνία επειδή και οι δύο κλίνουν προς τον προστατευτισμό και θεωρούν τους δασμούς ως ένα μέσο προστασίας των θέσεων εργασίας στη χώρα τους.
Αλλά τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μόντι ήλπιζαν να κερδίσουν από την επίσκεψη. Ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε να δείξει στο κοινό του στις ΗΠΑ ότι είναι δημοφιλής στο εξωτερικό και το πέτυχε με την ομιλία του σε γήπεδο κρίκετ στο Αχμένταμπαντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, απ’ όπου κατάγεται ο Μόντι. Ο Τραμπ μίλησε σε ένα κοινό 100.000 Ινδών που τον χειροκροτούσαν αλλά στόχος του ήταν τα τρία εκατομμύρια Ινδοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ που παραδοσιακά ψηφίζουν Δημοκρατικούς.
Ο Μόντι ήθελε να τραβήξει την προσοχή μακριά από τις έντονες διαμαρτυρίες που αντιμετωπίζει από τον Δεκέμβριο εξαιτίας ενός νόμου για την ιθαγένεια που χαρίζει αμνηστία σε μη μουσουλμάνους μετανάστες από τρεις γειτονικές χώρες. Οι 200 εκατομμύρια μουσουλμάνοι της Ινδίας κατηγορούν την κυβέρνηση και το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα BJP του Μόντι ότι προσπαθεί να τους περιθωριοποιήσει μέσω του νόμου αυτού. Η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος του νόμου είναι να δώσει καταφύγιο σε κατατρεγμένες μειονότητες.
Ο ινδός πρόεδρος δεν πέτυχε τον σκοπό του καθώς αντί η επίσκεψη Τραμπ να επισκιάσει τις αντιδράσεις για τον αμφιλεγόμενο νόμο, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα οι πιο αιματηρές θρησκευτικές συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες στο Δελχί, μεταξύ οπαδών και πολέμιων του νόμου, με 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο αμερικανός πρόεδρος, που έχει καλή χημεία με τον Μόντι, αρνήθηκε να πάρει θέση ως προς τις συγκρούσεις. Αντίθετα είπε ότι συζήτησε το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας με τον ινδό πρόεδρο και εντυπωσιάστηκε από την απάντησή του: «[Ο Μόντι] είναι απίθανος. Μου είπε “Στην Ινδία έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να αποκτήσουμε θρησκευτική ελευθερία”».
Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την επίσκεψη «παραγωγική» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ινδό ομόλογό του για μια «ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία».
Οι ΗΠΑ είναι από πέρσι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδία, που έγινε πέρσι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία). Για τις ΗΠΑ, η Ινδία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ αξίας τριών δισ. δολαρίων.
Το 2018 το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δυο χώρες έφθασε τα 142,6 δισ. δολάρια αλλά τον Ιούνιο του 2019, η Ουάσινγκτον έβαλε τέλος στο «καθεστώς προτιμώμενης χώρας» για την Ινδία, το οποίο σημαίνει ότι επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ινδικών προϊόντων. Ως απάντηση, το Δελχί επέβαλε δασμούς σε 28 αμερικανικά προϊόντα.
Στην Ινδία επικρατεί η εντύπωση ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται την εμπορική συμφωνία περισσότερο απ’ όσο τη χρειάζονται οι Ινδοί.