Ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγκατάι Έρτζιγες φέρεται να «έπεσε θύμα» των έωλων θεωριών θαλάσσιας οριοθέτησης που υποστηρίζει η Άγκυρα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά διέψευσε τον εαυτό του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε στις 18 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον το ινστιτούτο Turkish Heritage Organization.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Έρτζιγες δεν υπερασπίστηκε, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος και πιο συγκεκριμένα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, το Μνημόνιο Συναντίληψης για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Άγκυρα με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σαράζ στην Τρίπολη και το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών χωρών της περιοχής
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο τούρκος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε στους παρισταμένους της εκδήλωσης κατά την παρουσίαση του Μνημονίου Συναντίληψης: «Σας τα λέω αυτά (σσ. τα περί του Μνημονίου), επειδή μου ζητήθηκε να σας τα πω. Δεν μπορώ να κάνω λόγο περί τουρκικού “ισχυρισμού” επειδή εκπροσωπώ την Τουρκία. Επειδή εκπροσωπώ τη χώρα μου το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» σημείωσε, υπονοώντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία δεν είναι σωστή και σύννομη.
Σε άλλη ερώτηση (από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Bogazici Γιουρκάν Κουμπάρογλου που αυτή την περίοδο είναι επισκέπτης καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο George Washington) για το αν η Τουρκία σχεδιάζει να προβεί σε ανάλογη συμφωνία οριοθέτησης με το Ισραήλ, με το αιτιολογικό μάλιστα ότι και το Ισραήλ θα βγει κερδισμένο από μία τέτοια εξέλιξη, ο κ. Έρτζιγες φέρεται να τόνισε ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο/όριο μεταξύ των δύο κρατών.
«Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία» ήταν τα λόγια του τούρκου αξιωματούχου, πάντα με βάση το ρεπορτάζ της Yeni Safak.