Θα μπορούσε να ονομαστεί και «κορωνο-κραχ». Η υστερία για τον κορωνοϊό συνεχίζεται , τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν τη Δευτέρα με μεγάλη πτώση, από κοντά και η Σοφοκλέους, ενώ στην Ιταλία, όπου είχαμε και 4ο θύμα από τον κορωναϊό, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016.
Για τη χώρα μας που έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας στις τουριστικές αφίξεις, μετρώντας ένα-ένα τα αεροπλάνα που φέρνουν επισκέπτες, η εξάπλωση της επιδημίας, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την οικονομία, ενόψει του καλοκαιριού.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ψύχραιμη αντιμετώπιση της επιδημίας από τις ελληνικές αρχές, είναι ένα στοίχημα που δεν έχει να κάνει τόσο με τη δημόσια υγεία,-άλλωστε η κοινή γρίπη είναι πολύ πιο θανατηφόρα στη χώρα μας- αλλά με την ίδια την οικονομία. Σε μία εποχή όπου όλα είναι εικόνα και επικοινωνία, ακόμη και ο παγκόσμιος πλούτος που διακινείται είναι κυρίως εικονικός και δεν προέρχεται από την πραγματική οικονομία, είναι πολύ σημαντικό η εικόνα για τη χώρα μας να έχει θετικό πρόσημο.
Προς το παρόν αρνητικό πρόσημο έχει η γειτονική Ιταλία. Επί της ουσίας για την Ιταλική οικονομία, οι «μάσκες έπεσαν» , πολύ πριν αποφασίσει να αναβάλει το περιβόητο καρναβάλι της Βενετίας, με τις περίφημες μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μάσκες να δεσπόζουν…
Η Ιταλική οικονομία παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με την ελληνική, εδώ και μία δεκαετία, απλά η Ιταλία ήταν «too big to fall «(πολύ μεγάλη για να πέσει). Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομίες, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Όλες οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα: Μεγάλα δημόσια ελλείμματα, ύφεση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, γήρανση του πληθυσμού, ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές. Ακόμη και αυτή η Κίνα (από όπου ξεκίνησε ο κορωναϊός) που αναμένεται να δεσπόσει στην επόμενη 20ετία στην παγκόσμια οικονομία στην εποχή του 5G και της τεχνητής νοημοσύνης, έχει γήρανση του πληθυσμού της… Και οι οικονομίες αναπτύσσονται (όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο) μόνον όπου υπάρχει «baby boom»(αύξηση γεννήσεων και νεανικός πληθυσμός).
Η αλήθεια πάντως είναι πως οι παγκόσμιες αγορές, έχουν «οσμιστεί» εδώ αι καιρό τη νέα μεγάλη ύφεση και περίμεναν πως και πως μία αφορμή για να «διορθώσουν» ή απλά να προβούν σε «sell-off»…
Η επιστροφή λοιπόν των «αρκούδων» στη θέση των «ταύρων» είναι γεγονός στις παγκόσμιες αγορές. Το θέμα είναι αν και όταν η επιδημία παρουσιάσει ύφεση θα επιστρέψουν οι παγκόσμιες αγορές στην κανονικότητα; Προφανώς και οι κερδοσκόποι στα χρηματιστήρια αφού «έσπασαν» και αυτή τη φούσκα θα βρουν μία νέα για να συνεχίσουν το έργο τους, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά σε σταθερές αξίες (χρυσό, εμπορεύματα κλπ commodities).
Θέλετε μία πρόβλεψη; Αναμένεται μία κυκλικότητα και τα αγροτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, πάλι θα καταγράψουν υψηλές τιμές όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι (όπως συνέβη και το 2009, όταν είχαμε την προηγούμενη παγκόσμια ύφεση) , άρα για τη χώρα μας είναι μία ευκαιρία να επικεντρωθεί ξανά πέρα από τον τουρισμό που ούτως ή άλλως θα δεχθεί πλήγμα, στην αγροτική παραγωγή κα στις εξαγωγές…
Ο κορωναϊός είναι ίσως η πρώτη νίκη των οπαδών του προστατευτισμού και των «κλειστών συνόρων». Η παγκοσμιοποίηση ασφαλώς στο τέλος θα επικρατήσει, αλλά ως τότε η Ελλάδα που ψάχνει το βηματισμό της μέσω της εξωστρέφειας της οικονομίας της , θα έχει χάσει ακόμη μία ευκαιρία για την επιστροφή στη δική της κανονικότητα…
Ο κ. Γιάννης Κολλάτος είναι μηχανικός με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.