70ό Φεστιβάλ Βερολίνου – Χίλαρι Κλίντον και οικογενειακές σχέσεις

Δύο από τα τέσσερα επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Hillary» της Νανέτ Μπέρσταιν παρουσιάστηκαν στις ειδικές προβολές της Μπερλινάλε, ενώ η Κλίντον μίλησε στους δημοσιογράφους.

Η Χίλαρι Κλίντον στην κινηματογραφική Μπερλινάλε; Από πού κι ως που; Ο λόγος είναι η ίδια της η ζωή, καθώς η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και άτομο που διχάζει τον κόσμο καθώς κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το απεχθάνονται, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Hillary» της Νανέτ Μπέρσταιν που γυρίστηκε για την τηλεόραση σε τέσσερα μέρη.

Δύο από τα τέσσερα επεισόδιά του παρουσιάστηκαν στις ειδικές προβολές της Μπερλινάλε, ενώ η Κλίντον μίλησε στους δημοσιογράφους.

«Φοβάμαι για την δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά η πολιτικός που πριν από τέσσερα χρόνια έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτός ο άνθρωπος (Τραμπ) δεν πιστεύει σε τίποτε εκτός από την εξουσία του και η πληγή που έχει ανοίξει στην χώρα μου από τις υποσχέσεις που δεν τήρησε και τα πράγματα που έκανε είναι πολύ βαθιά. Για να κλείσει, θα χρειαστεί πολλή δουλειά από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο που ελπίζω να εκλεγεί.» Η Κλίντον σχολίασε την καταδίκη του Χάρβεϊ ΓουάινσταΙν μιλώντας για μια νίκη της δικαιοσύνης.

Ένα πρόσωπο που ενδεχομένως να απασχολήσει την κριτική επιτροπή της εφετινής Μπερλινάλε είναι η Γερμανίδα ηθοποιός Νίνα Χος που στο ελβετικό οικογενειακό δράμα «Η μικρή μου αδελφή» των Στεφανί Σουά, Βερονίκ Ρεϊμόν. Η Χος πλάθει μια αποφασιστική, σύγχρονη γυναίκα, σύζυγο και μητέρα δύο παιδιών, η οποία είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για την καλυτέρευση του αγαπημένου της αδελφού Λαρς Αϊντινγκερ). Ενώ το ίδιο το δράμα του αδελφού καταναλώνει μεγάλο μέρος της ιστορίας, ο χειρισμός των καταστάσεων από την αδελφή είναι που σε κρατά κοντά στην ταινία.

Μια άλλη οικογενειακή ταινία όμως, η γαλλική «Delete history» («Ακυρώστε την ιστορία») απέσπασε τα περισσότερα γέλια στην προβολή της γιατί με έξυπνο τρόπο καυτηριάζει την τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έχει επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων στην εποχή της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης. Μικρές λεπτομέρειες από πράγματα που συμβαίνουν σε όλους μα καθημερινά φτιάχνουν τον κόσμο της ταινίας των Μπενουά Ντελεπάν, Γκουστάβ Κερβέρν που ωστόσο δεν ξεφεύγει ποτέ από το επίπεδο της απλώς χαριτωμένης.

Η ιταλική ταινία «Bad tales» των αδελφών Νταμιάνο και Φάμπιο Ντ’ Ιντσέντσο μελετά την παράνοια που επικρατεί στις οικογενειακές εστίες κάποιου προαστίου της Ιταλίας. Ωστσόσο, ο χειρισμός των γεγονότων πέραν από κάποια εμπνευσμένα πλάνα θυμίζει άτσαλη άσκηση στην κλασική αμερικανική ταινία  «American beauty».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.