Ακόμη ένα εμπόδιο φαίνεται πως μπαίνει στις προσπάθειες του ΟΗΕ να αναχαιτίσει την προέλαση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, τα οποία εκλήθησαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις πολιτικές συνομιλίες στη Γενεύη, ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον διάλογο, επικαλούμενα διαφορετικούς λόγους.
Το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, διότι η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει εγκρίνει το σύνολο των 13 εκπροσώπων του.
Ο αντίπαλός του, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, έκανε γνωστό, από την πλευρά του, ότι θα προτιμούσε να περιμένει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.
«Υπό το φως των συμπερασμάτων (των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων) το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος ή όχι στον πολιτικό διάλογο».
Ο ΟΗΕ είχε σχεδιάσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, την Τετάρτη, αλλά οι βουλευτές από την ανατολική Λιβύη αρνήθηκαν να λάβουν μέρος επειδή η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ενέκρινε μόνον οκτώ από τους 13 εκπροσώπους τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αχμάιντα Ερούμα, επικεφαλής της επιτροπής της Γενεύης στο Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος της UNSMIL, Ζαν Αλ Αλάμ, δήλωσε πως οι συνομιλίες θα προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα για τη συμμετοχή της κάθε πλευράς. «Πολλοί συμμετέχοντες έχουν ήδη φτάσει στη Γενεύη και ελπίζουμε ότι όλοι οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν».
Παράλληλα, η UNSMIL ανανέωσε την έκκλησή της στα δύο μέρη να «σεβαστούν πλήρως την παρούσα κατάπαυση του πυρός και την προστασία του άμαχου πληθυσμού, των ζωτικής σημασίας αγαθών και υποδομών».
Μέχρι τώρα οι δύο πλευρές κάθονταν σε ξεχωριστές αίθουσες, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ σε ρόλο διαμεσολαβητή.
Σφοδρή επίθεση Σάρατζ σε Χαφτάρ
Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στον στρατάρχη Χαφτάρ, καταγγέλλοντας βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων. Μάλιστα, τον αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου» σε ομιλία του στη Γενεύη.
«Παιδιά έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση από τους βομβαρδισμούς και το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του επιτιθέμενου και αυτών που τον χρηματοδοτούν και του παρέχουν όπλα. Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν» τόνισε.
Ο Σάρατζ πρόσθεσε μάλιστα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του «ήταν πάντα έτοιμη να προχωρήσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας».