Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έκοψε με το μαχαίρι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
«Κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές», είπε, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό τους η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρεία στήριξη από την κοινωνία και γι΄αυτό θα επιλέξει να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ώστε να αυξήσει τον χρόνο της θητείας της. «Είναι η καλύτερη τακτική, υποστηρίζουν. Τους απαντώ ευθέως ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο λαϊκισμός, τα ψέματα και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, θα ηττώνται καθημερινά μέσα από τις δικές μας πράξεις. «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.Ο δρόμος της προόδου και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με ορμή».
Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του και δεν έκρυψε ότι «αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε». Αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, στην ενίσχυση του Λιμενικού, και στο νέο θεσμικό πλαίσιο παροχής ασύλου.
Ομως σε ότι αφορά τις νέες κλειστές δομές, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας: «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες».
Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο σε αυτή την προειδοποίηση. «Το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε, «είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».
Και κάλεσε τους πολίτες στην υπόλοιπη Ελλάδα, να συνδράμουν στη λελογισμένη αποφόρτιση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. «Ακούω κάποιους να ισχυρίζονται: “πάρτε τους όλους από τα νησιά, και πηγαίντε τους όλους στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Μα, δεν γνωρίζουν, αυτοί που το λένε, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν- δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς τα λένε, λοιπόν, έτσι αβίαστα; Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Και αν σωστά διεκδικούμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης -που την διεκδικούμε και θα την κερδίσουμε- πρέπει, όμως, να αποδείξουμε ότι αυτή την αλληλεγγύη την έχουμε πρώτα απ’ όλα μεταξύ μας!», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του ήταν αυτές που χειροκροτήθηκαν πιο χλιαρά από τα στελέχη της ΝΔ, πολλά από τα οποία ρωτούσαν με αγωνία αρμόδιους και αναρμόδιους υπουργούς αν οι περιοχές τους συγκαταλέγονται στις υποψήφιες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων.
Πέραν αυτών ο κ. Μητσοτάκης έκανε στην ομιλία του έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, αλλά αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τέσσερις τομείς που θα πρέπει να επιταχυνθούν τα αποτελέσματα τους, κάτι που εξελήφθη ως καμπανάκι για τους αρμόδιους υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι όσα έγιναν μέχρι τώρα αποτελούν μόνο ένα τμήμα στον χάρτη αλλαγών του κυβερνητικού σχεδίου. «Οι προσδοκίες του λαού από εμάς είναι μεγάλες, είναι και άμεσες. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλεί και πρόσκαιρες απογοητεύσεις, καθώς -παρά την δεδηλωμένη προσήλωσή μας- η παραγωγή έργου ίσως -σε ορισμένους τομείς- να φαίνεται πως υστερεί σε σύγκριση με τις ανάγκες. Είναι, όμως, κι αυτό ένα αντικειμενικό στάδιο που διατρέχει κάθε ρεαλιστική προσπάθεια», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι οι μεγάλες τομές απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν και να φέρουν αποτέλεσμα και ότι προωθούνται με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τις αντιστάσεις που βρίσκουν, τη διάσταση που έχουν και τα συναφή προβλήματα με τα οποία συνδέονται.
«Σε αυτήν τη μάχη της συνολικής ανάταξης δεν αποκλείονται και λάθη. Συνεπώς, η ορμή μας πρέπει να συνοδεύεται και από την διαρκή επιφυλακή για την άμεση διόρθωση των αστοχιών μας. Η ειλικρινής αυτοκριτική δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σθένους. Και τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπεται να μας αποπροσανατολίζουν. Οι μεγάλες αλλαγές θέλουν αφοσίωση και επιμονή. Δουλειά και αλήθεια. Και τότε οι πολίτες θα είναι πάντα σύμμαχοί μας».
Στη συνέχεια ξεχώρισε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών:
– Φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης. Kαι το 2019, τελικά, εξασφαλίσαμε, είπε, πρόσθετο πλεόνασμα και σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο θα δημιουργήσουμε, η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μειωθεί. Θα ακολουθήσει και πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και θα ξεκινήσει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.
– Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, αποτελεί, όπως επισήμανε, την «πρώτη φάση» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύντομα, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τον συμπληρωματικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα.
– Αμεση ψήφιση του νόμου για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων.
– Οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια. Στο εξής, κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα και σε όσα είπε στην κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, κατηγορώντας τον για «πολιτική γύμνια».
«Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε στο Φάληρο μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν να προσφέρει. Η τηλεσκηνοθεσία, οι κάμερες από γερανούς, τα συνοδευτικά βίντεο, οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα. Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από επτά μήνες στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών, ούτε όμως από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω, είναι πολύ πίσω. Στόχος του, πλέον, είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σκηνικό λοιπόν -ήταν όντως πολύ εντυπωσιακό- ο πρωταγωνιστής, όμως, απέτυχε! Παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνο εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του. Απέδειξε ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται το λιγνίτη και τη ρύπανση. «Όχι άλλο κάρβουνο», θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην φράση του κ. Τσίπρα ότι θα επιδιώξει εάν ξανακυβερνήσει να ελέγξει όλους τους «αρμούς της εξουσίας». «Ομολόγησε ανοιχτά, δηλαδή», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών -το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω, ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά. Τον συμπλήρωσε, μάλιστα, με το γνωστό του θράσος, ο κ. Πολάκης, που είπε ξεκάθαρα ότι σχεδιάζουν «αλλαγή συσχετισμών» στη Δικαιοσύνη. Πώς; Mε εξωθεσμικούς διορισμούς 4.000 δικαστών! Προσέξτε: 4.000 δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολόκληρο το σώμα δικαστών και εισαγγελέων είναι 4.358. Πράγματι θα άλλαζαν οι συσχετισμοί αν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λόγια, όμως, δεν είναι για γέλια, είναι βαθιά ανατριχιαστικά, η πολιτική τους αντίληψη επικίνδυνη.
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Τσίπρα να δώσει κάποιον στόχο στο κόμμα του σαν παυσίπονο στις σπαρασσόμενες ομάδες του για τους λόγους της εκλογικής του ήττας. Αυτές τις εκλογές που έλεγε δεν τις χάνει “ούτε μία στο εκατομμύριο”», σημείωσε.