Αλλαγές στη φορολοταρία των αποδείξεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα δεν αποτελεί πλέον… δέλεαρ για τους φορολογούμενους και έτσι εξετάζει να αυξήσει τα ποσά ή ακόμη και να κληρώσει σπίτια ή αυτοκίνητα.
Στο νομοσχέδιο που έρχεται το Μάρτιο για την κωδικοποίηση των κυρώσεων για φορολογικές- τελωνειακές παραβάσεις αναμένεται να μπουν και άλλες διατάξεις.
Η φορολοταρία
«Χαρτί και μολύβι» το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζει τις αλλαγές στη φορολοταρία.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
– Οι κληρώσεις να γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα και αντί για 1.000 τυχερούς, η κληρωτίδα να αναδεικνύει λιγότερους, ώστε να είναι μεγαλύτερα τα ποσά
– Να κληρώνονται ακόμα και σπίτια ή αυτοκίνητα
– Να γίνεται μία υπερκλήρωση, μία φορά τον χρόνο
– Να πραγματοποιείται επικοινωνιακή εκστρατεία διαφήμισης της φορολοταρίας
Επίσης, εξετάζει να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Οι αποδείξεις που θα ενταχθούν
Σήμερα, σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων μετρούν στη φορολοταρία.
Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
Οι αλλαγές στη φορολοταρία θα συνδυαστούν και με άλλα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί η έκπτωση από το εισόδημα- σε κάποιο ποσοστό- ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί κ.λ.π.) δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, καθώς ήδη «τρέχει» το αντίστοιχο κίνητρο έκπτωσης για αναβάθμιση κτιρίων.
Επιπλέον, επανεξετάζεται η τεχνική δυνατότητα να μετράνε «διπλές» οι e- πληρωμές, σε περιορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων.
Στο τραπέζι είναι επίσης η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες η οποία και καταργήθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών.
Στην τελευταία της μορφή, η έκπτωση φόρου έφτανε στο 10% επί της αξίας των αποδείξεων. Τότε μάλιστα, ο φορολογούμενος δεν είχε υποχρέωση να κάνει ηλεκτρονικά της πληρωμής.