Με multi-band δημοπρασία θα γίνουν τα πρώτα βήματα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G στα τέλη του 2020 με το βασικό φάσμα για την ανάπτυξη του 5G.
Ακολουθώντας τον νέο 5G Roadmap, η απελευθέρωση της περιοχής των 700 MHz, που σήμερα χρησιμοποιείται για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, θα ολοκληρωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2021.
Τα παραπάνω είπε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Όπως εξήγησε, ο οδικός χάρτης για τα δίκτυα 5ης γενιάς, που δεν υπήρχε όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωράει ήδη σε άμεσο συντονισμό με τη DIGEA και την ΕΡΤ βάσει συγκεκριμένου πλάνου πλήρους μετάβασης.
Η πρώτη φάση της διαδικασίας δημοπράτησης του φάσματος από την ΕΕΤΤ αφορά τις άδειες στα 3,5 GHz (βασικό φάσμα για το 5G) και στα 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία του φάσματος, η οποία αφορά τις τιμές εκκίνησης, τους περιορισμούς δικαιωμάτων, εάν θα γίνουν ταυτόχρονοι γύροι κλπ.
Για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για τα δίκτυα 5ης γενιάς, ο κ. Τζωρτζακάκης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα ακολουθήσει απόλυτα το ευρωπαϊκό Toolbox που εγκρίθηκε πρόσφατα». Όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα», η ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη θέτει μεν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά δεν αποκλείει κανέναν προμηθευτή.
Όσων αφορά την Εθνική Στρατηγική για το 5G, έχει ήδη προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη σχετική μελέτη και είναι σε φάση αποσφράγισης προσφορών. Εκτιμάται ότι σε διάστημα 2-3 μηνών θα έχουμε τα αποτελέσματα, που θα δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα δίκτυα 5ης γενιάς.
Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπράτηση του φάσματος, όπως έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις. Επισημαίνεται δε ότι βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας τα έσοδα από τη διάθεση του φάσματος θα διατεθούν για την κάλυψη του δημοσίου χρέους.