Η Κοσμίν Κάτκο διπλώνει προσεκτικά το χαρτί γύρω από το μοσχοβολιστό σαπούνι στον πάγκο – πρώτα μία πλευρά, μετά η άλλη και στο τέλος το αυτοκόλλητο. Μία κίνηση που επαναλαμβάνεται μηχανικά κάθε μέρα στο εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιών στη Νυρεμβέργη. Η Κάτκο μαζί με τον συνέταιρό της παράγουν και πουλάνε οικολογικά σαπούνια στο κατάστημά τους – και η επιχείρηση φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά.
Τη μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνει όμως το σαπούνι για τα μαλλιά. Η ιδέα ακούγεται αρχικά παλιομοδίτικη – για αρκετούς ένας άμεσος συνειρμός είναι εκείνο το παλιό σαπούνι ελιάς με τις ρωγμές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες… Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι γενικά η χρήση σαπουνιού είναι ανθυγιεινή. Κι όμως, η εικόνα του σαπουνιού φαίνεται να αλλάζει. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία αναγέννηση αναφορικά με την εικόνα του σαπουνιού», σημειώνει η Ελφρίντα Ντάμπαχερ, η οποία ειδικεύεται στα φυσικά καλλυντικά και διεξάγει έρευνες στην αγορά. Αγοραστές είναι κυρίως εκείνοι που θέλουν να καταναλώνουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, με όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες. Επιπλέον «ένα σαπούνι διαρκεί όσο περίπου τέσσερις φιάλες σαμπουάν ή αφρόλουτρου» αναφέρει.
Σαπούνια πολύχρωμα, με μυρωδικά, λουλούδια και άλλα φυσικά συστατικά
Σαπούνια σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου συσσωρεύονται στα ράφια των καταστημάτων με βιολογικά είδη και φυτικά προϊόντα στη Γερμανία, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των καταναλωτών. Η Κάκτο με τον συνέταιρό της επεκτείνουν αυτήν την περίοδο την παραγωγή τους και αναζητούν ενισχύσεις: Μέχρι στιγμής εργάζονται τέσσερις υπάλληλοι στην επιχείρηση – η παραγωγή γίνεται σε δοχεία δέκα λίτρων στην κουζίνα πίσω από το κατάστημα. «Οι συνταγές είναι φυσικά εταιρικό μυστικό», αναφέρει. Το μόνο που προτίθεται να αποκαλύψει είναι ότι το σαπούνι δεν θερμαίνεται, αλλά αναδεύεται κρύο – και όλα τα συστατικά είναι φυτικά.
Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με κάθε σαπούνι για τα μαλλιά, καθώς δεν υπάρχουν κανονισμοί για το τι μπορεί να περιέχει ένα σαπούνι μαλλιών. Επιπλέον υπάρχουν και τα στερεοποιημένα σαμπουάν, τα οποία μοιάζουν μεν με φυτικά σαπούνια, όμως περιέχουν τα ίδια συστατικά με ένα υγρό σαμπουάν. «Η μετάβαση σε σαπούνι μαλλιών είναι σαν να αλλάζει κανείς την διατροφή του», λέει η Κόσμιν Κάτκο. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος «πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το πίσω μέρος της συσκευασίας», τονίζει.
Στο παρελθόν τα σαπούνια για τα μαλλιά ήταν συνήθως διαθέσιμα μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα με φυτικά καλλυντικά. Σήμερα είναι επίσης διαθέσιμα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, αρωματοπωλεία και φαρμακεία. Σύμφωνα με τον Έλμαρ Κέλντενιχ από την Ένωση Επαγγελματιών Καλλυντικών, αυτή η νέα τάση απευθύνεται παρόλα αυτά σε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών, ενώ «η πλειοψηφία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κανονικό σαμπουάν».
Ιρένα Γκύτελ, dpa
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου