Η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών αναδεικνύεται στο «κλειδί» της γραφειοκρατίας γύρω από τη δήλωση απώλειας ζωής και την έκδοση σύνταξης.
Το πιο τραγικό από τα γεγονότα ζωής που έχει βάλει στοίχημα να απλοποιήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι και εκείνο με τα περισσότερα γραφειοκρατικά στάδια που ταλαιπωρούν τους συγγενείς στέλνοντάς τους από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Το ξεμπέρδεμα της διαδικασίας έχει μπει ήδη σε τροχιά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου σε διάστημα λίγων μηνών, η διαδικασία δήλωσης απώλειας να μην αποτελεί γολγοθά για τους συγγενείς, αλλά να γίνεται «σε-μία-στάση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχος αγώνας δρόμου γίνεται για το σύνολο των γεγονότων ζωής με το πρώτο να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αφορά τη δήλωση γέννησης στο μαιευτήριο.
Η δήλωση γέννησης από τους γονείς στο μαιευτήριο, χωρίς επίσκεψη σε τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες και αναμονή σε πολλαπλές ουρές τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από το πρωί της Δευτέρας. Ξεκινώντας από 15 αρχικά μαιευτήρια η διαδικασία ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Ως το τέλος του μήνα, η δυνατότητα θα έχει επεκταθεί σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας.
Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών συνδέεται με την εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή του αποβιώσαντος και κληρονομούμενου και θεωρείται πιστοποιητικό προσωπικής και οικογενειακής καταστάσεως του δημότη, απαραίτητο δε στοιχείο για την έκδοση του είναι η ύπαρξη κανονικής εγγραφής στα δημοτολόγια των δήμων της Χώρας.
Όπως επισήμως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ψηφιακή πύλη του ελληνικού δημοσίου, το gov.gr, το οποίο σταδιακά θα ενσωματώσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους, θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Ο υπουργός έχει ήδη αποκαλύψει ότι οι πρώτες υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες θα είναι η «ψηφιακή» συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό, το τάμπλετ ή το γραφείο του σπιτιού τους. Φυσικά η ψηφιακή πύλη θα ενσωματώνει το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου που παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά από όλα τα υπουργεία.