Τα φυτικά συμπληρώματα δεν φαίνεται να προσφέρουν και πολλά στην απώλεια βάρους.

Αυτό ουσιαστικώς προέκυψε από την πρώτη παγκόσμια ανασκόπηση μελετών που διεξήχθη τα τελευταία 20 χρόνια σχετικά με την επίδραση των φυτικών συμπληρωμάτων στη «μάχη» με τη ζυγαριά.

Ανύπαρκτη αξιολόγηση

Όπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της ανασκόπησης δρ Νίκολας Φούλερ από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με δεδομένο ότι τα περιττά κιλά έχουν μετατραπεί σε «επιδημία» παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στα φυτικά συμπληρώματα ως μια πιο φυσική εναλλακτική για την απώλεια βάρους.

«Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα είναι ότι, σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν απαιτούνται κλινικές αποδείξεις προτού διατεθούν στο κοινό» σημείωσε ο ειδικός και προσέθεσε ότι μόνο στην Αυστραλία μεταξύ του 1996 και του 2006, 1.000 συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους είχαν καταγραφεί σε σχετική λίστα (Australian Register of Therapeutic Goods) χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας συμπληρωμάτων και η δημοφιλία αυτών των προϊόντων δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους».

Η ανάλυση

Στο πλαίσιο της νέας ανασκόπησης του δρος Φούλερ και των συνεργατών του που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes, Obesity & Metabolism» αναλύθηκαν όλα τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία του συγκεκριμένου πεδίου. Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν 54 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές οι οποίες συνέκριναν την επίδραση φυτικών συμπληρωμάτων έναντι εικονικών συμπληρωμάτων σε ό,τι αφορούσε την απώλεια βάρους σε περισσότερους από 4.000 εθελοντές.

Όπως προέκυψε, παρότι ορισμένα φυτικά συμπληρώματα έδειχναν να προσφέρουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εικονικά συμπληρώματα, η απώλεια αυτή ήταν μικρότερη των 2,5 κιλών, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν ήταν κλινικά σημαντική.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων για την απώλεια βάρους προέρχονταν από αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, μεταξύ ατόμων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος το 16% (12% άνδρες και 19% γυναίκες) ανέφεραν χρήση φυτικού συμπληρώματος το περασμένο έτος. Μεταξύ των πιο κοινών φυτικών συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν κάποια που περιείχαν πράσινο τσάι, garcinia cambogia (ένα φρούτο με χρώμα κοκκινωπό ή κιτρινωπό που μοιάζει στο σχήμα με κολοκύθα και φύεται στη νοτιοδυτική Ινδία και την Ινδονησία), λευκά φασόλια και αφρικανικό μάνγκο.

Μη κλινικά σημαντική επίδραση

«Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να συστήσουμε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα για απώλεια βάρους. Επιπλέον, πολλές από τις μελέτες που αναλύσαμε βασίζονταν σε ‘φτωχές’ ερευνητικές μεθόδους και παρότι τα περισσότερα συμπληρώματα εμφανίζονται να είναι ασφαλή για βραχυπρόθεσμη κατανάλωση, είναι ακριβά και δεν παρέχουν απώλεια βάρους κλινικά σημαντική» κατέληξε ο δρ Φούλερ.