Αυτό που έγινε το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σίγουρα δεν ξανάγινε. Και τι ήταν αυτό; Ηταν η ταυτόχρονη παρουσία, και μάλιστα στο ίδιο τραπέζι, των πρεσβευτών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας αλλά και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ηταν σίγουρα κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Το πέτυχε όμως το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (της Αννας Διαμαντοπούλου) σε εκδήλωση (φωτογραφία) που διοργάνωσε, με θέμα «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
***
Εκτός όμως από το προφανές κέρδος της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εκπροσώπων τεσσάρων κρίσιμων για την περιοχή χωρών, το πολυπληθές ακροατήριο (ήταν πάνω από 500 άτομα συγκεντρωμένα) έφυγε από την εκδήλωση παίρνοντας μαζί του νέες ιδέες και προσεγγίσεις για τα προβλήματα της Αν. Μεσογείου, που κατατέθηκαν κυρίως από την Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Δικτύου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Εντυπωσιακές οι συμμετοχές και των τριών κομμάτων: Από το ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Φλωρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, από τη ΝΔ ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης, αρκετοί πρέσβεις και διπλωματικοί ακόλουθοι άλλων χωρών.
***
Θέλω να σταθώ σε τρεις τοποθετήσεις: Εισαγωγικά, η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι χρειάζεται συζήτηση, κατανόηση, όλων με όλους ταυτόχρονα, επικρίνοντας τους πολιτικούς εκείνους που μιλούν για να ακουσθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο και με αυτά που λένε ανάβουν φωτιές έξω. Η δεύτερη τοποθέτηση αφορά τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν να υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή και διεκδίκηση για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, τότε μόνο καταστροφή μπορεί να προκύψει. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, ήταν η καταληκτική του φράση. Ο κ. Πάιατ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων επανέρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται περισσότερο από ποτέ με την Ελλάδα ως στρατηγικό και οικονομικό σύμμαχο και εταίρο. Εκτιμώ το γεγονός ότι το ΔΙΚΤΥΟ και άλλα think tanks διαδραματίζουν ρόλο αρωγού στην εκπλήρωση του οράματος αυτού».
***
Στόλοι 44 χωρών στη Μεσόγειο
Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο πλέουν πολεμικά πλοία από τους στόλους 44 χωρών, τόνισε από την πλευρά του ο Μπ. Οζουγκεργκίν, νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, καταδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Παρέθεσε το σύνολο των τουρκικών θέσεων στις διαφορές με τα γειτονικά κράτη, λέγοντας ότι η Τουρκία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ασφάλεια στη Συρία και σε χώρες σε όλες τις ηπείρους, ενώ έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ενδεικτικά: μας ενδιαφέρουν, είπε, οι πρόσφυγες εντός και εκτός της τουρκικής επικράτειας, οι θαλάσσιες ζώνες είναι ξεκάθαρες και όχι μόνο για εμάς, θέλουμε ανοιχτούς αεροδιαδρόμους που κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί. Ταυτοχρόνως υπογράμμισε την τουρκική αποφασιστικότητα, όπως είπε, για έντιμη και νομικώς αποδεκτή λύση στο θέμα των ενεργειακών πηγών, με τον ταυτόχρονο ισχυρισμό ότι οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να γίνουν κίνητρο για ειρήνη και ευημερία, και όχι για συγκρούσεις.
***
Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο Γ. Αμράνι, πρεσβευτής του Ισραήλ στη χώρα μας, διπλωμάτης με σημαντική εμπειρία (είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον). Τούτου δοθέντος ανέπτυξε εννέα αρχές για την αντιμετώπιση της σύνθετης κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών, και αυτή: η θρησκεία πρέπει να μείνει μέσα στις συναγωγές, στις εκκλησίες και στα τζαμιά. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των αξιών στην πολιτική καθώς και στον μετασχηματισμό τους με τα χρόνια ενώ άσκησε κριτική στον τρόπο άσκησης πολιτικής από συλλογικούς θεσμούς όπως η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ δίνοντας έμφαση στον ρόλο περιφερειακών δυνάμεων και στην ανάπτυξη συμμαχιών σε ειλικρινή και αξιόπιστη βάση. Σύμφωνα με τον ομιλητή, οι ΗΠΑ δεν μπορεί να παραμένουν στα μετόπισθεν και να εκχωρούν εξουσία σε τρίτες χώρες. Είπε, μάλιστα, για τη χώρα μας ότι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, ρόλος που δεν αντίκειται, όπως ανέφερε, στις ήδη αναπτυχθείσες σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Για τη δική του χώρα, τέλος, σημείωσε ότι δεν είναι πηγή προβλημάτων, αλλά πηγή σταθερότητας.
***
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Κυριάκος Λουκάκης μίλησε για το εκρηκτικό μείγμα ιστορίας, θρησκείας και γεωγραφίας της περιοχής καθώς και για τα διάφορα πεδία τοπικών και περιφερειακών συμφερόντων τα οποία τροφοδοτούν την ένταση. Ο έλληνας διπλωμάτης επισήμανε ακόμα ενώπιον του τούρκου πρεσβευτή την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ασυνέπεια λόγων και πράξεων που κλιμακώνουν την ένταση και υπονομεύουν την ειλικρίνεια και την καλή πίστη για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των χωρών.
***
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των πρέσβεων, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμοστεί και η εξωτερική μας πολιτική. «Πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τον εαυτό μας και με αμοιβαία ειλικρίνεια και αξιοπιστία να προχωρήσουμε στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, χωρίς όμως προκλητικές κινήσεις και απειλές που υπονομεύουν τον διάλογο».
***
Ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης ανέφερε πως εστιάζουμε στα ελληνοτουρκικά, όμως το μείζον πρόβλημα της περιοχής αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και ο πόλεμος που διεξάγεται εκεί. Οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν αποστασιοποιηθεί και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται, όπως η Τουρκία, δεν βοηθούν μέχρι στιγμής στην αποκλιμάκωση της έντασης.
***
Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας δεν κατάλαβε τίποτα
Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) όταν άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για αρμούς της εξουσίας και ιδού τι του απάντησε: «Είναι τραγικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έβγαλε το συμπέρασμα ότι η κυβέρνησή του έχασε τις εκλογές επειδή δεν άλωσε όλους τους αρμούς της εξουσίας. Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας ο Τσίπρας δεν σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει προτεραιότητες, ύφος και στρατηγική. Αυτό θεώρησε πως ήταν καθοριστικό, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του και το κόμμα του δεν έβαλαν στο χέρι όλους τους μηχανισμούς και τις δομές της εξουσίας. Προφανώς εννοεί τη δικαστική, τα ΜΜΕ και ενδεχομένως τον στρατό. Για να τραβήξω στα άκρα αυτή τη λογική, κυβέρνηση και κόμμα ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να θέλησαν να διαμορφώσουν ολοκληρωτικό καθεστώς. Προκαλούν θλίψη. Δεν κατάλαβαν τίποτα».
***
Playroom για μουσικές καρέκλες
Το θυμάστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Σας ενημερώνω πως είχαμε ξανά αλλαγές προσώπων στο ΤΧΣ. Θα μου πουν οι γνωρίζοντες, είναι αυτό είδηση; Το ΤΧΣ είναι κέντρο διερχομένων με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίζουν «playroom για μουσικές καρέκλες». Η είδηση είναι πως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτήθηκε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου που ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο πολύπειρος επί των τραπεζικών Παναγιώτης Κυριακόπουλος τοποθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, σε αντικατάσταση της Μαρίκας Φραγκάκη, στενής συνεργάτιδας του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία είχε παραιτηθεί από τις 9 Μαΐου 2019. Αλλά πριν καλά-καλά συμπληρώσει τέσσερις μήνες στο τιμόνι του Γενικού Συμβουλίου ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε παραίτηση, επικαλούμενος τη μετοίκησή του στο εξωτερικό. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού ως αντικαταστάτης του κ. Κυριακόπουλου τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Τριδήμας, στέλεχος με καλό όνομα στην τραπεζική αγορά. Τουλάχιστον πήγαμε από Παναγιώτη σε Παναγιώτη, θα μου πείτε…
***
Νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου
Εμμένει η κυβέρνηση, αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά στον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «ο Ν. Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Το σχέδιο της ΝΔ όχι μόνο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά εξαντλείται σε μερεμέτια και μπαλώματα, κυρίως για να εφαρμοστούν οι υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, λέει το ΚΙΝΑΛ. Μπορούμε πια να μιλάμε, πάλι κατά το ΚΙΝΑΛ, για Νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση. Και το συνεχίζει: «Αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και σε νέες δυσμενείς παρεμβάσεις στο μέλλον. Και το ακόμη χειρότερο, δεν ενδιαφέρεται, δεν εγγυάται το μέλλον της νέας γενιάς». Επίσης, ότι με τον νόμο αυτόν (που η συζήτησή του άρχισε ήδη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής) «διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου. Οδηγούμαστε σε μείωση συντάξεων».