Προτάσεις Μίχαλου για την απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από τα κόκκινα δάνεια

Επιτάχυνση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που δεν αποτελούν «βαρίδι» μόνο στα πόδια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας συνολικά ζήτησε ο Κων.Μίχαλος του ΕΒΕΑ.

«Το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί το σημαντικότερο ίσως «βαρίδι» στα πόδια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Η προσπάθεια για την αντιμετώπισή του πρέπει να επιταχυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, σήμερα, το απόγευμα, παρουσία του Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρου του Ομίλου Lyktos, όπου έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ζητούμενο η απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από τον βραχνά

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, ζητούμενο είναι η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει θέσει συγκεκριμένα θέματα:

• Την ανάγκη να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες, με απομείωση της αξίας των δανείων τους.

• Την ανάγκη να δοθεί ευκαιρία αναδιάρθρωσης σε επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

• Να διασφαλιστεί η ομαλή επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να εξυγιανθούν.

Βελτίωση της χρηματοδότησης των ΜμΕ

«Οφείλουν, όμως, και οι τράπεζες να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες και τις ευκαιρίες της εποχής. Να αναπτύξουν νέες λύσεις και προϊόντα υψηλής αξίας.»

» Να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς, να αναπτύξουν το κομμάτι της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία» όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη: «Ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη, εξακολουθεί να αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Παρά τη σχετική βελτίωση, το χρηματοδοτικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει δυσμενές.»

» Ιδιαίτερα μάλιστα για τις μικρομεσαίες, οι οποίες παραδοσιακά εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες εξακολουθούν να είναι υψηλά. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια εμπόδια στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Σάλλας: Αναγκαία η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Σε τέσσερις βασικούς άξονες εστίασε ο πρόεδρος του ομίλου Lyktos προκειμένου η ελληνική οικονομία να κατορθώσει να επιταχύνει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ευνοϊκή συγκυρία για να προσελκύσει επενδύσεις ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτή η μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις.

Η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και η διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας ενισχύουν την προσπάθεια για ανάπτυξη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επέκταση της συμβολαιακής τραπεζικής θα αυξήσει τις εξαγωγές.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο από καταναλωτικό, που ήταν μέχρι σήμερα, σε εξαγωγικό, να δοθεί έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους, στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που αποτυπώνεται σε σειρά οικονομικών δεικτών αλλά και στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, παραμένουν και κάποιες πηγές προβληματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.