«Γκάζια» ανεβάζει η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία προκειμένου να ρυθμιστούν όσο το δυνατό περισσότερα δάνεια πριν εκπνεύσει η προθεσμία του νόμου.
Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας λήγει σε λιγότερο από 2,5 μήνες και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση που είχε με τις εταιρίες διαχείρισης ζήτησε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα βοηθήσει τους πολίτες να καταλάβουν ότι οι διαχειριστές είναι κοντά του, να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί με στόχο να ρυθμίσει τα χρέη του και να σώσει το σπίτι του.
Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds στα χέρια των οποίων περνάνε στεγαστικά δάνεια να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους αποπληρωμής στους δανειολήπτες, ώστε να τακτοποιηθεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων και να περιορισθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Η πρώτη κατοικία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega κάλεσε όλους όσους θεωρούν ότι απειλείται η πρώτη κατοικία τους να μπουν στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και το δηλώσουν».
Μέχρι τότε θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είτε απευθείας με τις τράπεζες.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μόλις 315 δάνεια έχουν ρυθμιστεί. Οι δανειολήπτες, είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από σιγουριά ότι κανείς δεν πρόκειται να τους κάνει πλειστηριασμό αρνούνται την ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, επίσημα στοιχεία, περίπου 65.000 δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σχεδόν 43.400 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης.
Ωστόσο έχουν υποβληθεί οριστικά λίγες περισσότερες από 2.070 αιτήσεις και έχουν δοθεί μόλις 731 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Δεκτές έχουν γίνει 315 εξ αυτών. Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά είναι εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνητικά επιλέξιμοι χρήστες είναι περίπου 130.000.