Για δεύτερη φορά, με απόφαση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εξαιρείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ. Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, βρέθηκαν εκ νέου εκτός στην αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις.
Επισπροσθέτως μάλιστα εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.
Πρόκειται για μία δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επιτεύχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, η οποία έφερε το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχε η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με την νέα αναθεώρηση.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται με εντατικές διαβουλεύσεις η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Από πλευράς της Ελλάδας συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου.
Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.
Βορίδης: Σημαντική εξέλιξη
Στη μη συμπερίληψη σημαντικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, από τον νέο κύκλο δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, παρά την πρόσθετη επιβολή δασμών, η Ελλάδα πέτυχε να μη συμπεριληφθούν σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές και το κρασί. «Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στην οποία είχε εμπλακεί προσωπικά ο πρωθυπουργός» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της 13ης Φεβρουαρίου, που αφορά στη δημοσιονομική διόρθωση (πρόστιμο) των 350 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των βοσκοτόπων, επιστρέφονται στη χώρα μας 279 εκατ. ευρώ, ποσό, που αποτελεί «ένα σημαντικό έσοδο» για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι η επιστροφή των 279 εκατ. ευρώ «γίνεται χάρις στην αποτελεσματική υποστήριξη της προσφυγής μας από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στην πραγματική χρήση των εκτάσεων αυτών για γεωργική δραστηριότητα, που έγινε δυνατή μετά τη ψήφιση του νόμου 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες».