Ένα φωτοβολταϊκό, ισχύος 204 MW (μεγαβάτ), το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους ή διαφορετικά στην αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 300.000 MTδιοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την εξαγορά και κατασκευή του έργου, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία JUWI, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 και διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο 5.000 MW πράσινων επενδύσεων σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.
Η κατασκευή του έργου θα γίνει σε έκταση 4.500 στρεμμάτων στην υπό μετάβαση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα (εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους) με στόχο να λειτουργεί στα τέλη του 2021. Μάλιστα, η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης, θα είναι στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα 20 έτη.
Πρόκειται για μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ η οποία, όπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας ΕΛΠΕ-JUWI, υπηρετεί τους στόχους κυβερνητικής πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε μια εποχή χωρίς κάρβουνο.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, το 4ο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 9% της ισχύος φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τον κ. Σιάμιση, φέρνει τα ΕΛΠΕ πολύ κοντά στον στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 300 MW έως το 2021. Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού είναι τα 600 ΜW έως το 2025.
Στη δυσκολία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Juwi Hellas κ. Τάκης Σαρρής. Όπως σημείωσε, το έργο των 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη αναπτύσσεται από 2012 και ακόμη εκκρεμούν ορισμένες τελευταίες αδειοδοτήσεις. Πάντως, μετά από τόσα χρόνια είναι αδειοδοτικά ώριμο, με το επόμενο βήμα να περιλαμβάνει την άδεια εγκατάστασης. «Μόνο για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης χρειάστηκαν 9 μήνες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Στη φάση της κατασκευής, το έργο εγκατάστασης συνολικά 500.000 πάνελ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 350 θέσεις εργασίας και 20 θέσεις από το τέλος του 2021 οπότε αναμένεται να λειτουργήσει. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει περισσότερες από 300 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως και θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης περίπου 75.000 νοικοκυριών, δηλαδή όσων περίπου καταγράφονται σήμερα στην περιοχή.
Ο κ. Σιάμισης, από την πλευρά του ανέλυσε τους στόχους του ομίλου των ΕΛΠΕ. Όπως σημείωσε, σήμερα οι ΑΠΕ συνεισφέρουν ετησίως στα EBITDA, περί τα 2 εκατ. ευρώ και με τη λειτουργία του πάρκου στην Κοζάνη θα φτάσουν στα 20 εκ. ευρώ, ενώ αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ανάπτυξη και άλλων έργων πράσινης ενέργειας η συνεισφορά τους θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, όπως τόνισε, υπάρχουν ώριμες συζητήσεις για εξαγορά και άλλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισης, τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% έως το 2030.
Τα ΕΛΠΕ, το φυσικό αέριο και η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Σιάμισης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι ακόμη τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καταλήξει εάν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κατέβουν μόνα τους ή με τον εταίρο τους στην Elpedison, δηλαδή την Edison. Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε δύο, τρεις εβδομάδες θα έχουν καταλήξει.
Όσο για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, μεγίστης δυναμικότητας 826 MW, για την οποία έχουν πάρει άδεια παραγωγής ανέφερε ότι, αφού εκτιμηθούν διάφορες παράμετροι, τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί η τελική επενδυτική απόφαση.