Οι «εξυγιαντές»

Και οι διοικήσεις των τραπεζών αντιμετωπίζουν πολιτικά διλήμματα τούτο τον καιρό.

Και οι διοικήσεις των τραπεζών αντιμετωπίζουν πολιτικά διλήμματα τούτο τον καιρό.

Καλούνται να αποφασίσουν αν θα εγκαλέσουν δικά τους πρόσωπα, επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις για παλαιές υποθέσεις χρηματοδοτήσεων που ερεύνησε ή ερευνά η Δικαιοσύνη. Οι περισσότεροι των τραπεζιτών θεωρούν ότι οι καιροί και οι συνθήκες δεν προσφέρονται για άλλες δικαστικές περιπέτειες. Τώρα είναι καιρός για ρίσκο και δυναμικές αποφάσεις, που δεν πρέπει να υπονομευτούν από αγώνες άγονους όπως αναφέρει ο Βηματοδότης της Κυριακής.

Ωστόσο, στους κόλπους των τραπεζών ενυπάρχουν και οι λεγόμενοι «αλεξιπτωτιστές εξυγιαντές», οι οποiοι επιμένουν να καθίσουν στο σκαμνί οι όποιοι υπεύθυνοι, παραγνωρίζοντας την ιστορική ρήση του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος σημείωσε σε ανύποπτο χρόνο, μετά τη μεγάλη κρίση του 1929, ότι «των χρεοκοπιών ακολουθούν ατέρμονοι και αναποτελεσματικοί δικαστικοί αγώνες που δεν οδηγούν πουθενά, γιατί απλούστατα τα λεφτά έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα».

Και μια και πιάσαμε τις τράπεζες, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους έξω, από τη Φρανκφούρτη συγκεκριμένα, για νέα πρόσωπα. Ητοι για ανάδειξη νέων τραπεζικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα, από τις εμπορικές τράπεζες μέχρι το ΤΧΣ και την κεντρική τράπεζα.

Τώρα, τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι ένα θέμα. Ορισμένοι θα ήθελαν πιθανώς, αλλά οι καιροί δεν γνωρίζουμε αν το επιτρέπουν. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει πάντως ότι έχει λάβει υπόσχεση από τον Πρωθυπουργό για δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδωμεν…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.