Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι η επιδημία του κοροναϊού σύντομα θα τελειώσει και ότι θα έχει προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα ο Τσιν Γκανγκ, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο κορωναϊός COVID-19 συνεχίζει την φονική του έξαρση στην Κίνα προκαλώντας τον θάνατο σε άλλους 143 ανθρώπους χθες Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο τον θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523.

«Ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσιν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».

Καμπανάκι και από ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι εχθές Παρασκευή η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ζήτησε τη συνεργασία κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τον κορωνοϊό.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην Κίνα και παγκοσμίως, σημείωσε.

«Επομένως τότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για τα συγχρονισμένα ή, ακόμη καλύτερα, συντονισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε την παγκόσμια οικονομία από ένα πιο σοβαρό σοκ. Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι. Θα το κάνουμε; Πιστεύω πως ναι» είπε στην ομιλία της.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Η Goldman Sachs εκτίμησε πάντως πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, υπό την προϋπόθεση η Κίνα να λάβει επιθετικά μέτρα. Στο βασικό της σενάριο, οι απώλειες θα κυμανθούν στο 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τον ιό να ελέγχεται ως τον Μάρτιο.

Στο πιο δυσμενές σενάριο, η κορύφωση του κορωνοϊού επεκτείνεται ως το β’ τρίμηνο, ενώ το πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 0,3% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η JPMorgan μείωσε ήδη τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3% το 2020, θεωρώντας πως οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα διαρκέσουν 2-3 μήνες, ενώ στη συνέχεια, με βάση και την ιστορική εμπειρία, η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές θα ανακάμψουν. Σε μέσα επίπεδα, οικονομολόγοι εκτίμησαν πως το κόστος με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κυμανθεί στο 0,3%-0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πόσο κινδυνεύει η ελληνική ανάπτυξη

Mε το άμεσο κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τη μόλυνση του κορωνοϊού να εκτιμάται πως μπορεί να φθάσει, με βάση ήπια σενάρια, τα 300-450 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 0,3%-0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκφράζονται φόβοι πως τυχόν εξάπλωσή του θα μπορούσε να επηρεάσει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, όπου ήδη παρουσιάζεται κάμψη), η οποία βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου.

Καθώς η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% εφέτος, ενώ σύμφωνα και με τη Citigroup θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον ώθηση από τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2,2% από το 2021, την ώρα που και το κόστος δανεισμού της χώρας μας για 10 χρόνια κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, καλό θα ήταν η Κίνα, ο κόσμος και φυσικά η Ελλάδα να αποφύγουν τις περιπέτειες.