«Οι Ιδρυτές Πατέρες απέδιδαν τεράστια σημασία στην Ομοσπονδιακή Αρχιτεκτονική. Ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Υπουργός Εξωτερικών Τόμας Τζέφερσον είχαν συνειδητά επιλέξει ως πρότυπο για τα σημαντικότερα κτίρια στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Αθήνας και της αρχαίας Ρώμης. Ήθελαν τα δημόσια κτίρια της Αμερικής να συμβολίζουν τα νέα αυτόνομα (βλ. δημοκρατικά) ιδανικά του έθνους».
Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά το προσχέδιο του εκτελεστικού διατάγματος που αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα ο Ντόναλτ Τραμπ, στοχεύοντας να γράψει εκ νέου τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν την αρχιτεκτονική των ομοσπονδιακών κτιρίων της χώρας, που από το 1950 κι έπειτα εγκατέλειψαν το αρχαιοελληνικό στυλ.
Το όραμα του Αμερικανού προέδρου βασίζεται στο κλασικό κάλλος και ό, τι φυσικά αυτό συνοδεύει. Λίγο η μεγαλομανία του… (δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Κάνοντας τα ομοσπονδιακά κτίρια καλαίσθητα ξανά» κατά το «Κάνοντας την Αμερική μεγάλη ξανά»), λίγο η δηλωμένη απέχθειά του προς τους ρυθμούς του λεγόμενου μπρουταλισμού και μοντερνισμού, ο Τραμπ θέλει να αφήσει και σε αυτό τον τομέα τη σφραγίδα του.
Εφεξής λοιπόν, τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία που θα αναλαμβάνουν τα φιλόδοξα project ανέγερσης ομοσπονδιακών κτιρίων και δικαστηρίων εντός και γύρω από την Ουάσιγκτον με κόστος κατασκευής άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να ξεχάσουν τις μινιμαλιστικές αρχιτεκτονικές γραμμές όπως τη χρήση γυαλιού ή γυμνού σκυροδέματος στις προσόψεις.
Αντ’ αυτών θα πρέπει να ακολουθούν τα κλασικά πρότυπα που υπαγορεύει το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής (και της ρωμαϊκής που προέρχεται άλλωστε από την πρώτη), όπως αποτύπωσαν και καθιέρωσαν με τα ανυπέρβλητα και επιβλητικά τους αρχιτεκτονικά έργα οι αρχαίοι Ικτίνος, Καλλικράτης και άλλοι περίφημοι αρχιτέκτονες της εποχής.
Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες αρχιτέκτοντες που υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει ήδη διαγράψει μια ιστορία 250 ετών και δεν έχει ανάγκη να «φοράει δανεικά ρούχα» και να οικοδομεί όπως έκαναν οι Ιδρυτές Πατέρες κτίρια στα κλασσικά αρχαιοελληνικά πρότυπα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ανέφερε ότι «αντιτίθεται σθεναρά στις εντολές για ομοιόμορφο στυλ στην ομοσπονδιακή αρχιτεκτονική». Οι New York Times αναρωτιούτναι «Τι σπουδαίο έχουν οι ψεύτικοι ρωμαϊκοί ναοί;».
Τα σύγχρονα ομοσπονδιακά κτίρια εξάλλου, «αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία αυτού του μεγάλου έθνους» όπως εύστοχα σχολιάζει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας και πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά της εποχής τους. Η κριτική εστιάζεται και μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι οι υποδομές της χώρας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν τεράστιες στεγαστικές ανάγκες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να σπαταλάει άσκοπα χρήματα για χάριν εντυπωσιασμών.
Στο διάταγμα συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα κτίρια Χούμπερτ Χάμφρεϊ (Hubert H. Humphrey Building), Φράνσις Πέρκινς (Frances Perkins Building) και Ρόμπερτ Γουίβερ (Robert C. Weaver Federal Building) τα οποία, βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα και στεγάζουν τα τμήματα Εκπαίδευσης, Εργασίας, Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης. Ανεξαιρέτως (και ίσως όχι άδικα) τα κτίρια χαρακτηρίζονται ως «αισθητικές αποτυχίες», «αδιάφορα» και «απλά άσχημα».
Ο Τραμπ έχει κατά το παρελθόν εκφράσει τη γνώμη να κατεδαφιστεί στο κτίριο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ (J. Edgar Hoover Building) όπου στεγάζεται το FBI στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια και στη θέση του να οικοδομηθεί ένα νεοκλασικό κτίσμα. Μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της είναι ότι το εν λόγω κτίριο, βρίσκεται απέναντι από το Πεντάστερο Ξενοδοχείο Τραμπ και προφανώς του χαλάει την αισθητική.