Την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις σε κατοίκους και δημάρχους  λόγω της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης να επιταχύνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο Προσφυγικό μέσω της επίταξης οικοπέδων και κτιρίων, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη προσπαθώντας όμως να αμβλύνει τις αντιδράσεις ανακοινώνοντας αντίμετρα.

Κάτοικοι από τα νησιά του Αιγαίου και τοπικοί άρχοντες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστών Δομών στις περιοχές τους καθώς εκτιμούν ότι θα μετατραπούν σε νέες Μόριες.

Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως στη Μόρια είναι οριακή με τους κατοίκους να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία έχουν δεχθεί τα πυρά από οργανώσεις, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα.

Στην Αθήνα η «μάχη» για τα κλειστά Κέντρα

Νησιώτες αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δώσει «ραντεβού» στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της νησιώτες που αντιδρούν τη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά.

Οι νησιώτες και οι δήμαρχοι έχουν ξεκαθαρίσει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι περιοχές στις οποίες ζουν βρίσκονται στα όρια τους εξαιτίας του Προσφυγικού, επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες συνωστίζονται χιλιάδες άτομα στους καταυλισμούς και στέλνουν μήνυμα πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η δημιουργία κλειστών Κέντρων Κράτησης στα ήδη επιβαρυμένα νησιά, αλλά η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες Δομές στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ματαιώθηκε και η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη.

Ανάμεσα σε όσους διαμαρτύρονται για την κατάσταση με το Προσφυγικό στα νησιά, έχουν παρεισφρήσει και ακραίες ομάδες. Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν  και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλ. Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός.

Συγκεντρώσεις σε Χίο – Μυτιλήνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα – Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.

Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το Προσφυγικό

Η κυβέρνηση η οποία δείχνει να έχει χάσει το στοίχημα με τη διαχείριση του Προσφυγικού, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά μέτρων, ορισμένα από αυτά αμφιλεγόμενα, με στόχο να ανασχέσει τις προσφυγικές ροές αλλά και να αποσυμφορήσει τις Δομές στα νησιά του Αιγαίου.

Αρχικά η κυβέρνηση και το νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσης την πιλοτική τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, την επίσπευση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και εσχάτως, την επίταξη οικοπέδων και κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κλειστά Κέντρα Κράτησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέποντας το «τσουνάμι» αντιδράσεων από δημάρχους και κατοίκους, εμφανίζεται μεν αμετακίνητη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων, ωστόσο προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» της επίταξης χώρων… μοιράζοντας λεφτά στους νησιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, «βάφτισε» την επίταξη ως ενοικίαση χώρων ενώ προανήγγειλε αποζημιώσεις για όσους είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους λόγω του Προσφυγικού.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να προχωρήσει σε «αποζημίωση ζημιών του 2019 για νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και Δήμους που φιλοξενούν δομές».

Με επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, καλεί τους Δημάρχους των νησιωτικών δήμων «όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας».

Προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης προς τους Δήμους, με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Αναφορικά με τις επιτάξεις ακινήτων και οικοπέδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε χθες, να στείλει αυστηρό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι «έχει τελειώσει η περίοδος των διαπιστώσεων, είναι η ώρα των αποφάσεων».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος και να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια , ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις κινητοποιήσεις κατοίκων για τις κλειστές Δομές λέγοντας ότι οι περιοχές όπου θα δημιουργηθούν «είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες».

«Βράζουν» στα νησιά

Την ίδια στιγμή τα νησιά «βράζουν», με τον δήμο Δυτικής Λέσβου και την περιφέρεια βορείου Αιγαίου να έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων ενώ χθες, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση κατοίκων στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στη Μυτιλήνη όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία Δομής στη θέση Καραβάς.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης,  τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως απάντηση μάλιστα στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.