Ανοίγει ο δρόμος για μια οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ύδρας. Χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε την έγκρισή του για τη λειτουργία στη θέση Κρίταμι ενός χώρου διαλογής σκουπιδιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι, εξαιτίας της λειτουργίας χωματερής στο νησί, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τον Ιούνιο του 2015 καταβάλλει, ετησίως, πρόστιμο 160.000 ευρώ.
Από το σύνολο των χωματερών που έπρεπε να έχουν κλείσει, σήμερα απομένουν ανοιχτές 52 εκ των οποίων, 22 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 16 σε νησιά του Αιγαίου. Γι΄ αυτούς τους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων) και για όσους δεν έχουν αποκατασταθεί, η Ελλάδα θα καταβάλλει, για το έτος 2019, πρόστιμο 4,8 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στοχεύσει να έχει κλείσει όλες τις χωματερές έως το 2021.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΚΑΣ ενεργοποιεί το κοινό σχέδιο του ΥΠΕΝ, του Δήμου Ύδρας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ΧΑΔΑ στο Κρίταμι Ύδρας, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, την πλήρη αποκατάστασή του, τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωση και τη μεταφορά εκτός νησιού μιας μικρής ποσότητας υπολειμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Η έγκριση του συγκεκριμένου χώρου από το ΚΑΣ για διαλογή στην πηγή θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, με δεδομένο ότι όλο το νησί είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον, την Ύδρα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της.
Χθες, τόσο ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, όσο και δήμαρχος Ύδρας, τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση του ΚΑΣ και υπεραμύνθηκαν του σχεδίου της οριστικής και ενδεδειγμένης επίλυσης στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Ύδρα. «Πλέον είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της. Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές», σημείωσε ο κ. Γραφάκος. Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ, τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ύδρας, κ. Γιώργος Κουκουδάκης: «Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της».