Δύσκολες αποφάσεις

Μαγικές και εύκολες λύσεις για την προσφυγική κρίση δεν υπάρχουν.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η χώρα μας θα συνεχίσει να επωμίζεται μόνη της το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης της για πολύ ακόμα.

Ορθώς ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν τη διεθνοποίησή του διαμηνύοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό, ωστόσο οι προσδοκίες αυτές προς το παρόν αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Μαγικές και εύκολες λύσεις για την προσφυγική κρίση δεν υπάρχουν.

Οι όποιες αλλαγές εξετάζονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελούν προς το παρόν σχέδια επί χάρτου. Ο δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας και για την εφαρμογή της θα είναι μακρύς και ανηφορικός.

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε κοινωνική «βόμβα», απασφαλισμένη και έτοιμη να εκραγεί. Καλείται να λάβει και – κυρίως – να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις.

Η πολύμηνη καθυστέρηση και η ελλιπής, όπως αποδείχθηκε, προετοιμασία της επέτειναν τα προβλήματα.

Eστω με καθυστέρηση, η κυβέρνηση δείχνει τώρα να κατανοεί τον κίνδυνο. Σπεύδει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και ταυτόχρονα να προλάβει τις αυξημένες προσφυγικές ροές των θερινών μηνών.

Το σχέδιο για τη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης προσφύγων και μεταναστών συναντά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίες ορισμένες φορές φτάνουν στα άκρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το οποίο διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Όλοι αναγνωρίζουν το βάρος το οποίο σήκωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους οι κάτοικοι των νησιών. Τέτοιες συμπεριφορές όμως δεν συμβάλλουν προς την εκτόνωση της κρίσης.

Η κυβέρνηση πρέπει αυτή τη φορά να μην φοβηθεί το πολιτικό κόστος και να μην υποκύψει στις εντεινόμενες πιέσεις. Η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλλει την επίδειξη αποφασιστικότητας.

Οφείλει όμως να λαμβάνει στο μέτρο του δυνατού υπ΄ όψιν τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Και κυρίως να τις ενημερώνει εγκαίρως. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν πρέπει επ’ ουδενί να κοπούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.