Τι τροφοδοτεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Εκτενείς αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα διαδοχικά ρεκόρ στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αφορμή την υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 1%.

Εκτενείς αναφορές για τα διαδοχικά ρεκόρ στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φιλοξενούν οι Financial Times και το Bloomberg με αφορμή την υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 1%.

Για το ράλι των ελληνικών ομολόγων επικαλούνται τη «δίψα» των επενδυτών για θετικές αποδόσεις, την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της ύστερα από την άνοδο στην εξουσία της φιλοαναπτυξιακής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων σχετίζεται επίσης με την προσδοκία της αγοράς πως τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε βάθος 12μηνου και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αυξάνονται οι πιθανότητες αγοράς ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματός της αγορών στοιχείων ενεργητικού:

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα».

Γίνεται επίσης αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, καθώς και στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την HSBC, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 4% και η ικανότητα της Ελλάδας να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές σε βιώσιμα επίπεδα προσφέρουν ασφάλειας στους επενδυτές, όπως φάνηκε και στη ζήτηση της πρόσφατης έκδοσης του 15ετούς.

Συγκρίνοντας μάλιστα τα ελληνικά ομόλογα με τα ιταλικά η HSBC επισημαίνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει σημαντικός παράγοντας για την πορεία των ιταλικών ομολόγων, ενώ στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση έχει φιλοεπενδυτική ατζέντα.

Επίσης, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει σημαντικός για την πορεία των ιταλικών ομολόγων, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η νέα κυβέρνηση ακολουθεί μία φιλική προς τις αγορές ατζέντα, ενώ η χώρα έχει ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.