Δέκα χρόνια μετά την τελευταία μαζική ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει όλες τις νέες περιοχές και οικισμούς όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τιμές ζώνης και δεν θα υπολογίζεται πλέον η αντικειμενική αξία των ακινήτων με τα ξεπερασμένα και τις περισσότερες φορές πλασματικά συγκριτικά στοιχεία.
Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Την ίδια στιγμή «Το Βήμα της Κυριακής» εμφανίζει τον συνολικό χάρτη της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας να ανέρχεται σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι 3.754 νέες εντάξεις.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός αντικειμενικού συστήματος; Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τη κατώτερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει ο οικισμός που παραμένει εκτός σχεδίου.
Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.
300 εκτιμητές
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας πρόσφατα παρουσίασε στους 300 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων». Μέσω αυτής οι εκτιμητές θα αναγράψουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν, καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.
Στην εφαρμογή αυτή απεικονίζονται όλα τα σημεία της επικράτειας όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτά καθορίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα σημεία αυτά έχουν «κλειδώσει» και πάνω στις 3.754 νέες περιοχές δουλεύουν οι εκτιμητές προκειμένου να προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης και τις αξίες των οικοπέδων.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές για κάθε ακίνητο που εξετάζουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής: η κατηγορία του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, μεζονέτα κ.λπ.), το έτος κατασκευής, η επιφάνεια, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή δύο δρόμους ή και περισσότερους ή σε κοινόχρηστο χώρο, αν βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία ή απομακρυσμένη, αν έχει θέα, αν έχει παρακολουθήματα (αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λπ.).
Ο εκτιμητής θα πρέπει να επιλέξει την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και το επίπεδο συντήρησής του, ενώ θα αναφέρει αν διαθέτει ανελκυστήρα, θέρμανση και φυσικά την τιμή πώλησης που εκείνος εκτιμά. Αμέσως μετά ξεκινά μια συγκριτική μεθοδολογία που καταλήγει σε μια προτεινόμενη τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα που εξέτασε ο εκτιμητής. Η σύγκριση των στοιχείων μπορεί να προέλθει από συμβολαιογραφικές πράξεις, αγγελίες, ακόμη και από προφορικές πληροφορίες.
Οι περιοχές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», νέες εντάξεις παρατηρούνται σε πολλά σημεία της Αττικής. Νέες τιμές ζώνης θα έχουν οι περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού. Επίσης, νέες εντάξεις παρατηρούνται και στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου.
Στη Σαλαμίνα, όλες οι περιοχές του νησιού εντάσσονται πλέον στο αντικειμενικό σύστημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Κύθηρα.
Στην Αίγινα θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα και άλλες.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.
Στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα αλλά και άλλες θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.
Στον Νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Κάτω Αχαΐα, το Αίγιο και την Ακράτα, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν και αυτές στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα κ.ά.
Στον Νομό Κορινθίας, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, ενώ στον Νομό Μεσσηνίας ορισμένες παραλιακές περιοχές που έως σήμερα ήταν εκτός, όπως για παράδειγμα το Καλό Νερό, θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης.
Στον Νομό Αρτας, θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, ο Γ. Καραϊσκάκης, το Κομμένο, το Κομπότι κ.ά.
Στον Νομό Θεσπρωτίας θα ενταχθούν όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου, ενώ στον Νομό Πρεβέζης η Λούτσα, ο Βράχος, το Κανάλι, ο Λούρος, το Καναλάκι, το Μαργαρίτι, το Γαρδίκι κ.λπ.
Στον Νομό Καρδίτσας εντάσσονται περιοχές όπως είναι τα Λουτρά Σμοκόβου, η Λουτροπηγή, το Μαυρομάτι, το Βλάσι κ.ά.
Στον Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα ισχύσουν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι κ.λπ.
Στον Νομό Φλώρινας θα ενταχθούν το Αμύνταιο, ο Αγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη κ.ά.
Στον Νομό Ημαθίας θα αποκτήσουν τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
Στον Νομό Κιλκίς θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα κ.λπ.
Στον Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
Στον Νομό Χαλκιδικής θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
Στον Νομό Εβρου αντικειμενικές θα εφαρμοστούν σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, ενώ υπό ένταξη είναι και παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.
Τέλος, όσον αφορά την Κρήτη, και οι τέσσερις νομοί της βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος με απειροελάχιστες εξαιρέσεις.
Οι εντάξεις σε Ιόνιο και Αιγαίο
Στο Ιόνιο και στα νησιά του, μέχρι σήμερα, ελάχιστες είναι οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα. Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο πλην της χώρας, όλες οι υπόλοιπες περιοχές είναι εκτός. Θα ενταχθούν περιοχές όπως ο Παντοκράτορας, το Καταστάρι, οι Βολίμες, το Βανάτο, το Κερί, το Καλαμάκι, ο Βασιλικός κ.ά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλλονιά, είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού πλην του Αργοστολίου. Θα αποκτήσουν τιμές το Ληξούρι, η Πάστρα, η Σάμη, το Φισκάρδο, οι Κεραμειές, οι Βασιλικιάδες κ.ά. Αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν και στο Βαθύ της Ιθάκης αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Στην Κέρκυρα εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα, ο Πέλεκας, η Γλυφάδα, η Παλαιοκαστρίτσα, η Κασσιόπη, η Στρογγύλη κ.ά.
Στη Λευκάδα στις νέες εντάξεις περιλαμβάνονται το Πόρτο Κατσίκι, το Καλαμίτσι, ο Αγ. Νικήτας, η Καρυά, το Πινακοχώρι, οι Τσουκαλάδες κ.ά.
Και στις Κυκλάδες ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εντός σχεδίου, εκτός αντικειμενικού συστήματος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις περιοχές που είναι εκτός σχεδίου πόλεως και για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ειδικό τρόπο προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που βρίσκονται για να μη φορολογούνται βίλες σαν να είναι γκαρσονιέρες στην Κυψέλη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας.
Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν στη Χίο και στη Σάμο, ενώ θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ικαρία και οι Φούρνοι κ.τ.λ.
Στην Κάλυμνο θα μπουν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την Κω, όπου μόνο η πρωτεύουσά της διαθέτει τιμές ζώνης.
Στη Ρόδο εντός σχεδίου και εντός αντικειμενικού συστήματος είναι η πρωτεύουσα, η Ιαλυσός και η περιοχή της Αφάντου. Ολες οι υπόλοιπες περιοχές που είναι εντός σχεδίου θα ενταχθούν και αυτές στον αντικειμενικό προσδιορισμό.
Οι τιμές ξεκινούν από 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό και ανεβαίνουν…
Οι τιμές ζώνης που ήδη έχουν αρχίσει να περνούν στο σύστημα από τους εκτιμητές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ξεκινούν από 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όσο πλησιάζουν σε τουριστικές και περιζήτητες περιοχές οι αξίες ανεβαίνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές θα καθορίσουν και τις τελικές τιμές που θα λάβει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών για να τις ανακοινώσει τους επόμενους μήνες.
Προσαρμογή των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων
Σε 1.000 περιοχές της επικράτειας θα υπάρξει και προσαρμογή των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων (ΣΑΟ) στα επίπεδα των νέων συντελεστών δόμησης που έχουν καθοριστεί.