Την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων, στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε η στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων, αποφάσισε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία κατέληξε και στον κατάλογο των υπόλοιπων μαρτύρων που μένει να εξεταστούν.
Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές θα ενημερωθούν και θα αποφασίσουν πώς θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» -αν δηλαδή θα τους επιτραπεί να παραστούν στην Βουλή ή αν θα τους εξετάσεις κλιμάκιο μελών της προανακριτικής σε χώρο και με τους όρους που θα προσδιορίσει το αρμόδιο δικαστικό όργανο, καθώς διέπονται από το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Μάλιστα στόχος είναι οι καταθέσεις τους να δοθούν την προσεχή εβδομάδα, ενώ άμεσα αναμένονται και οι καταθέσεις Τζανακόπουλου και Πολάκη, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από μέλη της επιτροπής ακριβώς με αυτό το επιχείρημα -ότι δηλαδή θα κλητευθούν ως μάρτυρες- και θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ από τις παραπάνω καταθέσεις θα εξαρτηθεί αν θα κληθούν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, ενώ επιφυλάχθηκαν και ως προς τους εισαγγελείς Ξένη Δημητρίου και Ιωάννη Αγγελή για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, καθώς και για την ανακρίτρια Ζαμανίκα και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γκουτζαμάνη.
Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε επιπλέον εφ’ όσον κριθεί αναγκαία την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση» με τους Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει. Όσον αφορά την αντεισαγγελέα Εφετών Ευγενία Κυβέλου θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται να είναι οι επόμενοι.
Πάντως το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθεί η κυρία Τουλουπάκη ως ύποπτη και όχι ως μάρτυρας να καταθέσει στην επιτροπή, απορρίφθηκε προκαλώντας ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο αντέδρασε έντονα για την επιστολή της κυρίας Τουλουπάκη η οποία είχε απαντήσει στην επιτροπή με αφορμή το επίμαχο αίτημα του ΚΙΝΑΛ ότι εις βάρος της διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου παραβιάζεται κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητάς της «καθόσον η ως άνω προανακριτική επιτροπή είναι αρμόδια κατά νόμο να κρίνει μόνο για ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα». Μάλιστα εγκαλούσε τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ότι οι ενέργειές τους αυτές «συνιστούν ευθεία παρέμβαση από τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής που υπέβαλλαν το ανωτέρω αίτημα στην δικαστική έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιοι κ.κ. Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου».
Αν και απορρίφθηκε από τα κόμματα το σκεπτικό του επίμαχου αιτήματος, το ΚΙΝΑΛ «αντεπιτέθηκε» κατά της κυρίας Τουλουπάκη σχολιάζοντας ότι «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων». «Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας», αναφέρουν. «Όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις. Όσο κι αν φωνάζουν, δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι», αναφέρουν από το ΚΙΝΑΛ.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάτι που θα προκαλέσει νέα εστία έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη κατηγορεί την ΝΔ ότι «αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της επιτροπής με καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα». Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση «το αφήγημα της ΝΔ είναι έωλο», διότι «αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν», αλλά και διότι «δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Νοβάρτις». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, η έρευνα εξελίχθηκε σε φιάσκο και η τυχόν διεύρυνση του κατηγορητηρίου συνιστά «καινούργιο κυνήγι μαγισσών».