Οκτώ νέα προγράμματα, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, για δράσεις που αφορούν στην απολιγνιτοποίηση, στην προστασία των δασών, του θαλασσίου περιβάλλοντος, των προστατευόμενων περιοχών, των βιοτόπων και της άγριας ζωής, θα τρέξει για το 2020 το Πράσινο Ταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχει πρόβλεψη για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, με χρηματοδότηση έως και 60 εκατ. ευρώ.
Εντός του 2020 το Πράσινο Ταμείο θα εκδώσει πρόγραμμα με εξασφαλισμένο πόρο 31,4 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, και «προίκα» άλλα 28 εκατ. ευρώ ως μερίδιο του Ταμείου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων αερίων ρύπων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά δικαιούχους στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 3,7 δισ. ευρώ με 4,4 δισ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. «Το Πράσινο Ταμείο συνεισφέρει και αυτό με ένα ποσό – ανάλογα με τις δυνατότητές του – και θα ενισχύει την απολιγνιτοποίηση κάθε χρόνο με νέα κονδύλια», σημείωσε ο υπουργός.
Άλλα 10 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την προστασία και αναβάθμιση των δασών. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και προβλέπει δράσεις για αντιπυρική προστασία, δασοπονικές μελέτες, αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων, προστασία βιοτόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας κλπ.
Μάλιστα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα γίνει και η πληρωμή των μελών που συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης αντιρρήσεων πολιτών επί των δασικών χαρτών, προκειμένου σε ένα έτος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να προχωρήσει η κύρωση των Δασικών Χαρτών της χώρας.
Περί τα τρία εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με στόχο τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Επίσης, 6,7 εκατ. ευρώ θα πάρουν οι 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ άλλα 3,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε προγράμματα του LIFE 2020 για τις προστατευόμενες περιοχές, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία. Για το πρόγραμμα που αφορά στο Φυσικό Περιβάλλον με Καινοτόμες Δράσεις έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια 6 εκατ. ευρώ για δράσεις που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τις έξυπνες πόλεις κλπ. Επίσης, προβλέπονται 28,7 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, με δικαιούχους τους Δήμους της χώρας και 20,5 εκατ. ευρώ για την ομαλή συνέχιση εκατοντάδων ήδη ενταγμένων έργων από ΥΠΕΝ, Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Από το Πράσινο Ταμείο έχουν ανακοινωθεί κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου 2019, άλλα τέσσερα προγράμματα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για Αστική Αναζωογόνηση, Απόκτηση Ελεύθερων Χώρων, Καινοτόμες Δράσεις και Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.