Την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο.
Κοινή πατρίδα
Ο κ. Δένδιας στις κοινές του δηλώσεις με την κα Λάγια, μετά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, χαρακτήρισε «κοινή πατρίδα» Ελλάδας και Ισπανίας τη Μεσόγειο σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Παράλληλα ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια «δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν».
Δυτικά Βαλκάνια
Εξίσου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική. «Για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος. Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Τόνισε ωστόσο πως «όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία».
Ιδιωτικές επενδύσεις
Κατά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. «Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».
«Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» επισήμανε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.
Προσφυγικό
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ισπανίδα ομόλογό του, οι δύο χώρες να διευρύνουν το συντονισμό τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό.
Τέλος, ο κ. Δένδιας με την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια εξέτασαν σε βάθος περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7. «Μπορεί να λειτουργήσει, η MED7, σαν επικουρική μηχανή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.