Σε αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις εξωθείται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τα πολιτικά του σχέδια και τις προσωπικές του φιλοδοξίες για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα όσα μελετούσε και σχεδίαζε δεν προχωρούν προς το παρόν, τουλάχιστον όχι όπως ο ίδιος υπολόγιζε. Κυρίως δε ως προς την ένταξη και ενσωμάτωση στελεχών του ΠαΣοΚ, την αποδοχή τους από το βαθύ κόμμα, την ανάληψη ρόλων από αυτά και εν τέλει την προσπάθεια αλλαγής της ούτως ή άλλως συγκεχυμένης πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δίχως να ομολογείται δημοσίως, στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι μελετάται ένα εναλλακτικό σχέδιο εν όψει αυτών των διεργασιών και εξελίξεων. Δεδομένου ότι οι προθέσεις για πολιτικό μετασχηματισμό συναντούν αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας διερευνά τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από την εσωστρέφεια, η οποία κατατρύχει το κόμμα.
Για τον σκοπό αυτόν εξετάζει ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή ένα παρελκυστικό σχέδιο, με το οποίο θα επιχειρήσει να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό και να επηρεάσει τους συσχετισμούς δυνάμεων για την επόμενη περίοδο.
Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου βρίσκονται τα όσα αναφέρει τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας περί της δημιουργίας μιας «προοδευτικής συμμαχίας», με επικεφαλής προφανώς τον ίδιο και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το προσκλητήριο στη Φώφη Γεννηματά
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται ότι στο προσεχές διάστημα θα απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς το ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ένα πρώτο δείγμα αυτών των προθέσεων αναμένεται να δώσει ο κ. Τσίπρας στην προγραμματισμένη ανοιχτή κομματική εκδήλωση, η οποία ωστόσο για άλλους λόγους δεν θα πραγματοποιηθεί εν τέλει στις 14 Φεβρουαρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά στις 22 του μηνός.
Στελέχη του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ» ομολογούν την ύπαρξη μιας τέτοιας πρόθεσης, ωστόσο αποφεύγουν να προσδιορίσουν τον χρόνο στον οποίο αυτή θα εκδηλωθεί. Είναι όμως ένα σχέδιο το οποίο συζητείται, ειδικώς αφότου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα κατορθώσει να σχηματίσει μια συμμαχία «των προοδευτικών δυνάμεων», με κυβερνητική μάλιστα προοπτική.
Τι χαρακτηριστικά θα έχει η αναμενόμενη πρόσκληση; Σε αυτή τη φάση και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο αναζητεί πατήματα και πολιτικό περιεχόμενο, είναι δύσκολο να έχει τη φυσιογνωμία ενός προγραμματικού διαλόγου, παραδέχονται πρόσωπα της παλαιάς κομματικής φρουράς.
Σιωπηρή συμφωνία με Μητσοτάκη;
Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται αντιληπτό ότι η αναμενόμενη πρόσκληση του κ. Τσίπρα έχει άλλους στόχους σε αυτή τη φάση και δεν κυριαρχεί η αγωνία του για τη συνεργασία των «προοδευτικών» δυνάμεων.
Εκείνο που πρωτίστως τον απασχολεί είναι να προκαλέσει αναστάτωση σε άλλους πολιτικούς χώρους, και κυρίως στο ΚΙΝΑΛ. Γνωρίζουν πολύ καλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του ότι από τη στιγμή κατά την οποία θα πέσει το «δόλωμα» στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια επώδυνη συζήτηση περί συνεργασίας ή μη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πιθανολογείται βασίμως ότι η συζήτηση αυτή, όποια και αν είναι η απάντηση της κυρίας Γεννηματά, θα μεταφέρει την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ. Προφανής εκτίμηση του κ. Τσίπρα είναι ότι αυτό θα έχει εκλογικές επιπτώσεις και θα οδηγήσει σε μία ακόμα στροφή, έστω και λίγων, ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως άλλων προς τη ΝΔ.
Κατά την κρατούσα αντίληψη στο περιβάλλον του και σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, μια πρωτοβουλία σαν κι αυτήν θα τον καταστήσει δεσπόζουσα μορφή στον χώρο της αντιπολίτευσης. Και κατά τα φαινόμενα, αυτό τον απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ακόμα και από το αν θα κερδίσει ή όχι τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όλα αυτά τα σχέδια και οι προθέσεις του κ. Τσίπρα ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και την ικανοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τα οποία βρίσκονται απέναντι από τη Φώφη Γεννηματά, μιλούν έως και για μια άτυπη και σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τον διαμοιρασμό των ιματίων του Κέντρου. Αναφέρουν σε αυτό το πλαίσιο τη στάση που τήρησε ο κ. Μητσοτάκης, ψηφίζοντας μόνος την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αγνοώντας τις προτάσεις και θέσεις του ΚΙΝΑΛ. Σημειώνουν ωστόσο οι ίδιες πηγές ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι η αντίδραση της κυρίας Γεννηματά στις όποιες πρωτοβουλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας. Για σήμερα μιλάμε…»
Οποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί και οι φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα, στο εσωκομματικό πεδίο συναντούν προβλήματα και αντιδράσεις ως προς την υλοποίησή τους. Τα μηνύματα δε είναι πλέον σαφή και δημόσια, έστω και αν εμφανίζονται σε περιτύλιγμα («ενότητας και ομόνοιας»). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια δημόσια παρέμβαση του Νίκου Φίλη την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πέραν όλων των άλλων, ο πρώην υπουργός, δίχως να ερωτηθεί σχετικά, αναφέρθηκε και σε θέμα της ηγεσίας. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες δεν αφορούν το θέμα της ηγεσίας» σημείωσε και όταν ρωτήθηκε αν εν τέλει υπάρχει θέμα ηγεσίας απάντησε: «Οχι βέβαια, δεν υπάρχει, έχει λυθεί το θέμα». Συμπλήρωσε όμως τα εξής: «Για σήμερα μιλάμε. Δεν προδικάζουμε, για σήμερα μιλάμε και λέμε ότι υπάρχει ηγεσία […]». Ως προς την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε πάντως τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. «Το κόμμα μας είναι ένα αριστερό κόμμα. Ενα κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράςπου μπορεί να χρησιμοποιεί ευρύτερες κοινωνικές συσπειρώσεις και ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα» είπε ο πρώην υπουργός.
ΚΙΝΑΛ: Τελειώνει η πολιτική ίσων αποστάσεων με κυβέρνηση και Κουμουνδούρου
α πετάξει την μπάλα στην εξέδρα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να περιορίσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα σενάρια που έφεραν το Κίνημα Αλλαγής διατεθειμένο να συνάψει συμφωνία εκεχειρίας με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, η Χαριλάου Τρικούπη. Το θέμα, παρά τις διαψεύσεις, εξακολουθεί να απασχολεί τις συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη και βουλευτές, στις οποίες καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος.
Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά αρχικά επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και στη συνέχεια, μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για ένα πρώτο βήμα για συνεργασία μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν την επίμαχη συνάντηση ως μια από τις δεκάδες που έχουν βουλευτές αλλά και στελέχη των δύο κομμάτων.
Ωστόσο αυτή η εκδοχή σκοντάφτει στο ότι ο Κώστας Γείτονας και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πέραν της προσωπικής τους σχέσης, είναι πρόσωπα που τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα που είχαν γνώση της συνάντησης αυτής, γεγονός που της προσδίδει μια άλλη διάσταση. Τι έχει πραγματικά συμβεί;
Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται κατηγορηματικοί. «Ούτε η ΝΔ θα αποφύγει τον έλεγχο και τη διαφωνία μας στα ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα διαχειριστεί τα εσωκομματικά του με θέματα τα οποία δεν υπάρχουν» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» επιτελικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και τονίζει: «Η αυτόνομη πορεία της παράταξης είναι αδιαπραγμάτευτη. Τελεία και παύλα».
Τέλος στην πολιτική των ίσων αποστάσεων
Ομως, το ζήτημα το οποίο επανεξετάζεται και στο οποίο υπάρχουν εμφανή σημάδια αλλαγής πλεύσης είναι αυτό των ίσων αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο, και αυτό φαίνεται στις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, στις συζητήσεις στη Βουλή αλλά και στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ανεβάσει αισθητά τους αντιπολιτευτικούς του τόνους που στα ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα μετωπικής αντιπαράθεσης. Η διάθεση για μαχητική αντιπολίτευση στη ΝΔ δεν έχει σχέση τόσο με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε το ταγκό του δικομματισμού» ψηφίζοντας έναν εκλογικό νόμο ο οποίος αφαιρεί κάθε ρυθμιστικό ρόλο από το τρίτο κόμμα.
Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός παγιώνει την επιρροή του στο Κέντρο και παράλληλα ακολουθεί πολιτικές που τυγχάνουν της επιδοκιμασίας μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στρέψει τα βέλη της εναντίον του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. Το Κίνημα Αλλαγής θέλει να αναδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα κεντρώο προφίλ ηγείται ενός κόμματος που προσδιορίζεται από το «ακραία δεξιό DNA του».
Μπαίνει τέλος στην μετωπική αντιπαράθεση
Μπορεί τα αντιπολιτευτικά πυρά να στρέφονται προς τη ΝΔ, κάτι που θεωρείται αυτονόητο, αφού όπως λέγεται «δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση αλλά την κυβέρνηση», αλλά αυτό, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει εκτός πεδίου βολής. Είναι βέβαιο, και αυτό αποτελεί γραμμή πλεύσης ανεξαρτήτως των όσων μεταδίδονται από τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, ότι δεν έχει πλέον νόημα η καθημερινή σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν επιθυμεί και η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος. Σε αυτό άλλωστε συμφώνησαν οι Κώστας Γείτονας και Αλέκος Φλαμπουράρης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει κάθε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως σε κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύονται «οι αμαρτίες της δικής του διακυβέρνησης». Ομως, η υψηλών τόνων μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν
Καμία κοινή πρωτοβουλία με την Κουμουνδούρου
Αυτή η κατάσταση «μη πολέμου» αποτελεί, όπως λέγεται, ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει στη σχέση των δύο κομμάτων. Ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου παραμένει μεγάλη. Η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία καχυποψία. Και μπορεί η ευρύτερη κεντροαριστερή βάση να είδε θετικά αυτό το πρώτο βήμα για την επίτευξη εκεχειρίας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής που εξακολουθεί να έχει αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματα. Επομένως, οι εκτιμήσεις αλλά και τα σενάρια που θέλουν τα δύο κόμματα να επιδιώκουν έναν κοινό αντιπολιτευτικό βηματισμό και μέσω ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών, όπως λέγεται, απηχούν περισσότερο ευσεβείς πόθους όσων τα διακινούν και δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα. «Κοινές πρωτοβουλίες δεν θα υπάρξουν» διαμηνύουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας, ας στηρίξει τις δικές μας» αναφέρουν.