H οικονομία «είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη» λένε οι περισσότεροι, των δημοσκόπων συμπεριλαμβανομένων. Κάτι που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο τελευταία εμφανίζονται δειλά-δειλά κάποιου τύπου αμφισβητήσεις, συνοδευόμενες από σχετικές προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, στην παρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου του τέως πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κώστα Γάτσιου και του οικονομικού αναλυτή Δημήτρη Ιωάννου που φέρει τον τίτλο «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», κατατέθηκαν, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, αφού εκθείασε βεβαίως τη συντελεσθείσα πρόοδο και παρουσίασε τις θετικές προοπτικές, δεν έκρυψε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, δεν έχουν εξαλειφθεί και πως χρειάζεται επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, όπως και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ταχείας και οριστικής επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, από την πλευρά του, προέτρεψε την πολιτική συνολικά και ειδικότερα την κυβέρνηση να λέει και να κάνει «δυσάρεστα» πράγματα, γιατί «με τα πολλά ευχάριστα προκοπή δεν είδαμε». Επέμεινε μάλιστα στην ψυχολογική ερμηνεία των συνθηκών, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός στην πλειονότητά του διατηρεί συμπεριφορά νηπίου», ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να ελευθερωθεί από την καταδυναστευτική προστασία της μητρός, του κράτους εν προκειμένω, την οποία διαρκώς επιζητεί, και γι’ αυτό ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι, παρά την κρίση και τις πολλές συνέπειές της, συνειδητοποίηση δεν έχει επέλθει ακόμη.
Ο άλλοτε, επί κυβέρνησης Τσίπρα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και σήμερα διδάσκων στο Χάρβαρντ Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «εργάζεται στο πάνω άκρο του αισιόδοξου σεναρίου», κάτι που κατ’ αυτόν εγκυμονεί πολλούς κινδύνους σε τούτη την τόσο αβέβαιη εποχή. Ακόμη προειδοποίησε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση πολλών κυβερνητικών στελεχών ότι η δημοσιονομική κρίση έχει ξεπεραστεί και ο ίδιος επέμεινε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός γιατί μια νέα κρίση καραδοκεί. Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι εξαντλείται σε μικρής σημασίας θέματα και αποφεύγει τις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία και αλλού. Ο εκ των συγγραφέων μάλιστα του βιβλίου Κώστας Γάτσιος χαρακτήρισε ανοησία τη διάχυτη εντύπωση ορισμένων ότι η δημοσιονομική κρίση παρήλθε και δεν πρόκειται να επανέλθει.
Η εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» πάντως ήταν γεμάτη από πλήθος ετερογενές και πρόσωπα όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Διέκρινα ανάμεσά τους, πέραν του αντιπροέδρου Π. Πικραμμένου, τον πρέσβη Λ. Αποστολίδη, τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρώην υφυπουργό, επί Τσίπρα επίσης, Δ. Λιάκο, τον διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκο Κουντεντάκη, τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Γιακουμάκη και άλλους πολλούς. Κατά μία εκδοχή, η εκδήλωση φάνταζε με πρόβα του διεκδικούμενου εθνικού διαλόγου, αν και κάποιος σχεδόν κακεντρεχής έσπευσε να δηλώσει στον, επικριθέντα από τον Παύλο Πολάκη για τη συμμετοχή του, Γ. Χουλιαράκη ότι είχε μια πρώτη επαφή με το νέο ακροατήριο του επερχόμενου διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ…
Τα διλήμματα Τσίπρα
Και μια και πιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, έχω να σας μεταφέρω κάμποσα για τις πολλές μάχες που διεξάγονται εντός, εν όψει του πρώτου απολογιστικού, «αναγεννητικού» κατά την ηγεσία, συνεδρίου του κόμματος μετά την ήττα του περασμένου Ιουλίου. Κοινή είναι η εντύπωση ότι αυτή την ώρα οι διαγκωνισμοί και οι ομαδοποιήσεις περισσεύουν. Οι «53+» αντιδρούν, για παράδειγμα, στο άνοιγμα, δεν μπορούν να φανταστούν τον ΣΥΡΙΖΑ πασοκοποιημένο, όπως λένε, και δεν θα διστάσουν να επιλέξουν τη σύγκρουση. Εκμεταλλεύονται οι περισσότεροι της παλαιάς φρουράς, όπως διαπιστώνουν οι στενότεροι από τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, τη φυσική απέχθεια του Αλέξη στις συγκρούσεις και στις εντάσεις. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «ο Τσίπρας δίνει χώρο στον χρόνο και αποφεύγει τις εν θερμώ αντιδράσεις». Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα του και ιδιαίτερα οι παλαιότεροι κυριεύονται από την ίντριγκα και ρέπουν προς τον φραξιονισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε που τον προειδοποιούν ότι ένας κύκλος στελεχών δρα όπως η ομάδα Λαφαζάνη το 2015. Οι ίδιοι επιμένουν ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει τη διαρκή πίεση και ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε μια δεύτερη μεγάλη εκκαθάριση στο κόμμα του, σαν εκείνη του καλοκαιριού του 2015.
Τα απομεινάρια του αυριανισμού
Γενικώς, πάντως, τούτο τον καιρό λέγονται διάφορα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεδρικοί θεωρούν επιβεβλημένη τη διεύρυνση και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και δη στην εκσυγχρονιστική, που έως τώρα απορροφά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν μπορεί να μην ξανοιχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες δυνάμεις και μαζί να μην ανανεωθεί και να αναδείξει νεότερα στελέχη με σύγχρονη αντίληψη και επαγγελματικές εμπειρίες. Επικρίνουν μάλιστα τη σημερινή δομή ότι ασκεί «άθλια και ανεπαρκή αντιπολίτευση», ότι δεν συναντιέται με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και πως κυριαρχείται ακόμη από «τα απομεινάρια του αυριανισμού», τα οποία τον απομακρύνουν από τα ευρύτερα και δυναμικότερα στρώματα της κοινωνίας. Το ήθος ορισμένων προσώπων, λένε χαρακτηριστικά, δεν ταιριάζει με την επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις καινούργιες συνθήκες. Επίσης μιλούν για την ανάγκη ουσιαστικής ανανέωσης και σημειώνουν ότι δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα λάθη της πρώτης περιόδου στις επιλογές κεντρικών προσώπων. Βαρουφάκηδες, Παπαγγελόπουλοι, Παππάδες και λοιποί δεν ταιριάζουν στην εποχή της δεύτερης διεκδίκησης, λένε χαρακτηριστικά.
Οι «Γιαπωνέζοι» του Κυριάκου
Στο Τόκιο βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης, οι κ.κ. Φραγκογιάννης, Θωμάς, Τσακίρης και μαζί τους ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Διπλωματίας Γρηγόρης Δημητριάδης – καμία σχέση με τον Δημητριάδη του Μεγάρου Μαξίμου. Είχαν συνολικά δεκαπέντε συναντήσεις με θηριώδη τραπεζικά και επιχειρηματικά σχήματα, όπου παρουσιάστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Σε μια από αυτές, ο επικεφαλής της Sumitomo Chemical με κεφαλαιοποίηση 8 δισ. δολάρια και 33.000 εργαζομένους ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η εταιρεία του δεν έχει στο στρατηγικό επενδυτικό της πλάνο την Ελλάδα. Ο Κώστας Φραγκογιάννης με ευγένεια αντέτεινε ότι η ανταγωνίστριά της Pfizer αποφάσισε αντιθέτως να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσει εκεί ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προτίθεται να εγκαταστήσει σε όλον τον κόσμο. Αυτομάτως η στάση του γιαπωνέζου μάνατζερ άλλαξε. Αρχισε να κρατάει σημειώσεις, να αναζητεί λεπτομέρειες, για να ζητήσει στο τέλος αναλυτικά στοιχεία της αμερικανικής επένδυσης. Ο ανταγωνισμός, βλέπετε, κινεί εν τέλει το ενδιαφέρον και τις υποθέσεις βεβαίως.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πρόκειται να κατατεθούν 14.000 αιτήσεις προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα γέννας. Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δοθεί σε δύο δόσεις, με πρώτη τον Μάρτιο. Αλλά η υφυπουργός πέραν του επιδόματος γέννας έχει και τη φροντίδα των σχολικών γευμάτων και επιρρίπτει ευθύνες για την αναταραχή που προκλήθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που άργησε να προκηρύξει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
Ο διάσημος ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ, που είχε υποδυθεί τον Λεωνίδα στους «300» με το γνωστό «This is Sparta», πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στην Αθήνα για να παραστεί στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, που συμπίπτουν βέβαια με την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Μαζί του προσκεκλημένος του Δήμου Σπάρτης θα έρθει και ο Τζιάνι Νούναρι, ο Ιταλός εν Χόλιγουντ παραγωγός της παραπάνω ταινίας.