Η νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για τη εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ κατατίθεται απόψε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η σχετική τροπολογία προβλέπει τις διαδικασίες ώστε να τεθεί η νικελοβιομηχανία σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης, με στενές προθεσμίες, ώστε σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της αλλά και την υποχρεωτική έναρξη των πτωχευτικών διαδικασιών εάν ο διαγωνισμός (ή οι διαγωνισμοί) δεν ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα με πώληση σημαντικού μέρους του ενεργητικού της (75%).
Ειδικότερα, περιγράφονται τα καθήκοντα του Διαχειριστή, ο οποίος θα εγκατασταθεί εντός του Μαρτίου, σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και την περιστολή των δαπανών της για όσο διαρκεί η ειδική διαχείριση, προκειμένου να σταματήσει η ζημιογόνος λειτουργία της. Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι μέρος της περιστολής των δαπανών θα αφορά τη μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά, με το βάρος των περικοπών να επωμίζονται οι υψηλόμισθοι (με μισθό άνω των 2.000 ευρώ) του προσωπικού.
Ο διαχειριστής θα αναλάβει την καταγραφή του ενεργητικού και του παθητικού της ΛΑΡΚΟ και την εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Κύριος στόχος του είναι να προβεί στην εκποίηση του συνόλου ή μέρους των στοιχείων του ενεργητικού μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η απουσία οικονομικής συνέχειας της επιχείρησης με τους αγοραστές των περιουσιακών της στοιχείων.
Για το λόγο αυτό, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας υπόκειται στη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπουργών, ώστε να διασφαλίζεται ο απαραίτητος συντονισμός των ενεργειών. Στη συνέχεια, ο διαχειριστής θα διανείμει το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης στους πιστωτές της εταιρείας που θα έχουν περιληφθεί στον πίνακα κατάταξης που θα καταρτίσει.
Προκειμένου να καταστούν αυτά εφικτά, προβλέπεται ότι το Δημόσιο μπορεί να επιχορηγήσει την εταιρεία με τα αναγκαία ποσά για την κάλυψη των αναγκών της ειδικής διαχείρισης και για τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με την προοπτική ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού της επιχείρησης, κατά το πρότυπο των επιχορηγήσεων του άρθρου 14 Α του ν. 3429/2005.
Επίσης, προβλέπεται ότι η ΛΑΡΚΟ και το Ελληνικό Δημόσιο, που διεκδικούν την κυριότητα του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λάρυμνας, μπορούν να συμφωνήσουν να υπαγάγουν τη διαφορά τους σε ειδική ταχεία διαιτητική διαδικασία, ενόψει αξιοποίησης των σχετικών στοιχείων ενεργητικού.
Στη διαιτητική διαδικασία καλούνται να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν έννομο συμφέρον από την έκβαση της διαιτησίας, για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ανάγονται στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου της ειδικής διαχείρισης (με την αντίστοιχη εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος), στην αποφυγή επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων από την ΕΕ και στην αποτροπή της παύσης της δραστηριότητας (με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τον κοινωνικό ιστό).
Επίσης, προβλέπονται χρονικά ορόσημα (12 μήνες, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης με ΚΥΑ Οικονομικών και Περιβάλλοντος) για την εκτέλεση του έργου της ειδικής διαχείρισης με πρόβλεψη, εάν δεν τηρηθούν να οδηγηθεί η εταιρεία σε πτώχευση, ώστε να μην διαιωνίζεται το έργο της ειδικής διαχείρισης.
Η ΛΑΡΚΟ σε αριθμούς
-Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ.
-Μόνο κατά την 4ετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ και το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο.
-Χρωστά αυτή τη στιγμή πάνω από 600 εκατ. ευρώ προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία). Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους (350 εκατ. ευρώ) είναι προς τη ΔΕΗ και αυξάνεται κάθε μήνα 5 με 5,5 εκατομμύρια. Η ΔΕΗ έχει αποστείλει τελεσιγραφικού χαρακτήρα εξώδικο προς τη ΛΑΡΚΟ, γνωστοποιώντας της ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος στις 17 Φεβρουαρίου εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, καθώς είναι εισηγμένη επιχείρηση και εγείρονται σοβαρά θέματα ευθύνης των μελών του ΔΣ.
– Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων) και σύντομα θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί.
– Η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο ύψους 49,5 εκατ. ευρώ επειδή παραβιάζει κατά συρροή την θεμελιώδη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», μη συμμορφούμενη με τους κανόνες για τα δικαιώματα επαληθευμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον ενοχοποιείται για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και για επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, όπου εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς.