Την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα γίνει η πρώτη πραγματικά «πράσινη» μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.
«Συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο. Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια στο πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει την Πτέρυγα Μάχης πλήρως ενεργειακά αυτόνομη.
«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο -είμαι σίγουρος- ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης την εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και τον κ. Περιστέρη για την πολύ γενναιόδωρη προσφορά.
«Πράσινη» μονάδα
Ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, με τη δωρεά και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.
Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.
Η ενεργειακή αναμόρφωση της μονάδας θα περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, καθότι παραδοσιακά τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ρύπων. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης.
Οι αλλαγές δεν θα υποβαθμίσουν ούτε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή δεινότητα της 115 ΠΜ, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της. Αντίθετα, θα επιτρέψουν τη περικοπή της ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400.000 ευρώ.