Το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην πορεία

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με τον κ. Χρυσοχοΐδη τόνισε ότι «συνολικά εμπεδώνεται ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, κάτι που είχαμε δεσμευθεί, και ο σχεδιασμός μας υλοποιείται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα».

Ωστόσο, όπως μαθαίνω, δεν θα είναι η μόνη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Θα ακολουθήσουν και άλλες, ίσως και την Παρασκευή, για το θέμα του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε για τις συναθροίσεις, τις παρελάσεις και τις πορείες. Μαθαίνω ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή (αφού περάσει πρώτα από τη δημόσια διαβούλευση) σε 15 ημέρες και – όπως λέει ο υπουργός – με το νομοσχέδιο αυτό «για πρώτη φορά ρυθμίζεται το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».

Σημειώνω εδώ και κάποια άλλη δήλωση που έκανε για το ζήτημα αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενα θέμα ωστόσο που θα προκαλέσει μεγάλη δημόσια συζήτηση και πιθανότατα θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση, καθώς αναμένεται να τεθούν περιορισμοί ως προς το κλείσιμο των αστικών οδών κάθε φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη μια συλλογική διαμαρτυρία.

***

Με ένα κλικ η εγγραφή στο νηπιαγωγείο

Και τώρα μια είδηση που ενδιαφέρει πρωτίστως τους νέους γονείς. Μαθαίνω ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά τρόπους ώστε οι εγγραφές των παιδιών τους στα νηπιαγωγεία να γίνονται ηλεκτρονικά. Δηλαδή με ένα κλικ. Ετσι δεν θα είναι ανάγκη να πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία και να καταθέτουν τα δικαιολογητικά, τα οποία και αυτά μειώνονται. Βεβαίως εξετάζεται εάν αυτή η μέθοδος προσκρούει σε προσωπικά δεδομένα, αλλά η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μελετά με κάθε σοβαρότητα το όλο ζήτημα. Και τώρα τα δυσάρεστα νέα για τους νέους γονείς.

***

Ερχεται αύξηση 10% στα δίδακτρα

Μαθαίνω ότι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν στείλει έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας με το οποίο εκφράζουν την πρόθεσή τους να αυξήσουν από τον Σεπτέμβριο τα δίδακτρα κατά 10%. Για να δούμε, θα τους περάσει;

***

Ο Βορίδης και η αφρικανική πανώλη

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών. Οπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε αυτή η νόσος των ζώων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει, «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

***

Οταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Σκουρλέτη

Υπήρξε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Σκουρλέτη. Τι συμφωνήθηκε; Πρώτα απ’ όλα, όπως εγκύρως με πληροφορούν, ο κ. Σκουρλέτης γκρίνιαξε στον κ. Τσίπρα για διάφορα δημοσιεύματα που του εξαπολύουν επίθεση. Δημοσιεύματα σε έντυπα και sites που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε όμως ανάμεσα στους δύο και μια συμφωνία, έτσι για εκτόνωση της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ: κατέληξαν συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, να μην υπάρξει αλλαγή του ονόματος, αλλά να πάνε σε ένα συνέδριο για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Εμαθα όμως και κάτι άλλο. Οτι πολλά στελέχη του κόμματος είναι αντίθετα στις μεθόδους Παππά – Σπίρτζη (για τους πασοκογενείς) και ότι όποτε ο Νίκος Παππάς απουσιάζει από κομματικές εκδηλώσεις δεν επικρατεί ένταση.

***

Κλιμάκια για συντάξεις και απλήρωτες υπερωρίες

Το τελευταίο διάστημα ο όγκος των συντάξεων δεν μειώνεται, κάτι που απασχολεί, όπως μου λένε, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ετσι, για να διεκπεραιωθούν πιο γρήγορα οι συντάξεις (και για να υπάρχει συνέπεια στις εξαγγελίες), αποφασίστηκε να συγκροτηθούν κλιμάκια υπαλλήλων από όλα τα καταστήματα, τα οποία και θα εργαστούν υπερωριακώς. Αλλά εδώ υπήρξε μια δυσκολία. Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για αυτή την εργασία από… πέρυσι και ζητούν να τους καταβληθούν πρώτα οι δεδουλευμένες υπηρεσίες.

***

Το ναυάγιο της Περιστέρας και το… υποβρύχιο μουσείο

Τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» αποδίδει, όπως μαθαίνω, εφέτος το καλοκαίρι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο παγκόσμιο καταδυτικό κοινό, με τον στρατηγικό της σχεδιασμό για τις ενάλιες αρχαιότητες, που περιλαμβάνει την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση εννέα συνολικά ναυαγίων -υποβρύχιων μουσείων στις Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό. Το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με τους 4.000 οινοαμφορείς, είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί άνθρωπος να καταδυθεί, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Ενα πρωτοποριακό σχέδιο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, βραβευμένο τρεις φορές, που δημιουργεί μια νέα αναδυόμενη μορφή τουρισμού, δίνει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και φέρνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας και πλούτο για όλη τη χώρα. Οσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια εξίσου μοναδική εμπειρία εικονικής κατάδυσης στα Κέντρα Ενημέρωσης Κοινού στη στεριά, με τη χρήση των ειδικών γυαλιών τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.