Με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 800.000 εργαζόμενους.
Στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Ωστόσο η όποια αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων θα φανεί στις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.
Ο κατώτατος μισθός
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Από μία πιθανή αύξηση θα επωφεληθούν όσοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αλλά και όσοι εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και εξαρτώνται άμεσα από το ύψος του κατώτατου.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση από 4% – 5%. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.
Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
«Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».
Οι τριετίες
Εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020, πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δικαστές επί της ουσίας θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.