Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος βλέπει τον Πολιτισμό ως ανάγκη για όλους και ιδιαιτέρως για τους νέους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος των δωρεών του επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο πεδίο με ρόλο ενεργό και δραστήριο που έρχεται να συμπληρώσει αλλά όχι να αναπληρώσει το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με το κοινό και με οικοδεσπότες την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Βασικό θέμα της συζήτησης η οποία έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πολλών εκπροσώπων απ΄όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Πρωθυπουργού κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι ήταν οι δράσεις του ΙΣΝ για τον Πολιτισμό : δωρεές σε εξέλιξη και ολοκληρωμένες. Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την οποία, όπως είπε, αναγνωρίζει πλέον η πλειοψηφία των πολιτών.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Ρέντσο Πιάνο, αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει και την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης. Συμμετείχε επίσης η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα η οποία μίλησε για το πρότζεκτ της ανακαίνισης με τη στήριξη του ΙΣΝ. Τα εγκαίνια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αναμένονται στις 25 Μαρτίου 2021.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε ότι βρέθηκε λύση για τους «Δεσμώτες», τους 79 ανθρώπινους σκελετούς από ομαδική ταφή οι οποίοι αποκαλύφθηκαν στο Φάληρο, δίπλα από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, περισσότερα επ΄αυτού θα ανακοινωθούν αργότερα. Αναφορικά με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του πολύπαθου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τα οποία ως γνωστόν προγραμματίζονταν για τον Φεβρουάριο, αναφέρθηκε πως το Μουσείο θ΄ανοίξει δοκιμαστικά, αρχικά,  στις 24 του μηνός για μαθητές, κατοίκους της γειτονιάς κ.λ.π.

Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης και ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώτος πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2024 με χρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους, της Γερμανικής Κυβέρνησης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στη συζήτηση τέλος ακούστηκαν και ιστορίες δημιουργών αλλά και ανθρώπων που επηρεάζονται , ταυτίζονται αλλά κι εξελίσσονται μέσα απ΄τον χώρο του πολιτισμού.