Ταχύτητες …ρεκόρ έπιασε η κτηματογράφηση της χώρας το τελευταίο εξάμηνο. Υπό τον φόβο των επερχόμενων προστίμων, η συλλογή δηλώσεων – στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής – έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%. Έτσι, στο τέλος Φεβρουαρίου, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης, με την εμπρόθεσμη συλλογή δηλώσεων, θα καλύπτει το 93% της ελληνικής επικράτειας.
Ωστόσο, παραμένει το «αγκάθι» των εκκρεμών μελετών – βρίσκονται υπό δικαστική εκκρεμότητα λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων – οι οποίες αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας. Επίσης, στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνονται και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Οι ρυθμοί της Α΄ Φάσης
Από τον Ιούλιο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2020 συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 6.553.651 δικαιώματα ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης), καθιστώντας εφικτή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης.
Πάντως, στις περιοχές όπου έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων, οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητα τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία καθώς και ηλεκτρονικά (1 στους 5 πολίτες υπέβαλαν ηλεκτρονικά την δήλωσή τους).
Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Και σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το συμβατικό στόχο του 55% όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας.
Ενεργοποίηση προστίμων
Όσοι δεν έχουν δηλώσει έως σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν άμεσα χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου. Τα πρόστιμα, καθώς και το πλαίσιο που θα τα χαρακτηρίζει πρόκειται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου (ν.2308/1995). Το ύψος τους θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων.
Η ανάρτηση στην Αθήνα
Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης του Κτηματολογίου στην Αθήνα, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους διαμένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης φάσης, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής της περιουσίας τους και αν υπάρχουν λάθη πρέπει να διατυπωθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες αντιρρήσεις. Εντός του 2020 στο στάδιο της ανάρτησης θα μπαίνουν σταδιακά και άλλες περιοχές της χώρας.
Διευκολύνσεις πολιτών
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων πολιτών δεν έχουν δηλώσει έως σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία και οι προθεσμίες υποβολής λήγουν τέλος Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015, ή μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr