Μήνυμα διεύρυνσης της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία έστειλε κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα βασιλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την εγκατάσταση των Patriot.
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα.
Οικονομική και στρατιωτική συνεργασία
Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σε γεωπολιτικό επίπεδο ως στρατηγικό εταίρο τη Σαουδική Αραβία και δεν είναι τυχαίο ότι πέραν των οικονομικών σχέσεων επισημάνθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud συμφωνήσαμε πως η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας. pic.twitter.com/5Wysgrpqxz
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 3, 2020
Πάντως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει στη Σαουδική Αραβία πυραυλική συστοιχία Patriot έχει προκαλέσει σφοδρές διαφωνίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συμμαχίες απέναντι στην Τουρκία
Σχετικά με την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι μια από τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας είναι η ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όντως, η πυροβολαρχία Πάτριοτ που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία» ενώ «έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Patriot. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιους στόχους».
Πρώτον, πρόσθεσε, «δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την Ε.Α.Β.».
Προσκλητήριο επενδύσεων
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi και συζήτησαν για τις δυνατότητες επενδύσεων Σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας εξήρε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
«Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν» τόνισε για να προσθέσει ότι αγαπά πολύ την Ελλάδα.
«Πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφτεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Από την πλευρά σας κ. Πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες.
Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή το πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και αν μου επιτρέπεται θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».
Στρατηγικός εταίρος
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα.
Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, από το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα για Ελλάδα.
«Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές . Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η στιγμή είναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».